Zdravý koláčik s jogurtom a ovocím
Predstava chutného koláča v spojení s kávou dokáže vyhnať z postele nejedného spachtoša.
Suroviny na 24 porcií:
- 200 g čerstvých malín (v zime môžu byť aj mrazené)
- 4 ks vajec (ak máte intoleranciu na slepačie vajcia, budete potrebovať 24 prepeličích vajíčok)
- 110 ml kvalitného repkového oleja
- 200 g špaldovej múky (ak máte problém s pšenicou, môžete skúsiť experimentovať s ovsenou, pohánkovou či ryžovou múkou)
- 110 g trstinového cukru
- prášok do pečiva
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu (ak nemáte, môžete použiť kvalitný bourbon vanilkový cukor)
- mletá škorica
- 100 g veľmi kvalitnej 70-80 % čokolády
- štipka soli, korenia
- citrónová kôra z bio citróna
- 250 g bieleho jogurtu (cca 2,5-3,5 % tuku)
Postup:
Rozlámanú čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli (môžete pridať malé množstvo mlieka, ale nie je to potrebné). Nechajte ju trochu vychladnúť. Vymiešajte žĺtko s cukrom a vanilkovým extraktom, alebo vanilkovým cukrom do jemnej peny. Popri miešaní postupne pridajte repkový olej a ešte dobre premiešajte. Pridajte po lyžiciach jogurt a pomaly miešajte. Potom po lyžiciach pridávajte roztopenú čokoládu.
Zmiešajte suché suroviny: múku, prášok do pečiva, škoricu, soľ, korenie a citrónovú kôru. Postupne zamiešajte do jogurtovej masy. Opatrne primiešajte vyšľahaný sneh z bielkov a na záver čerstvé, alebo mrazené maliny, prípadne iné ovocie. Ak doma nemáte ovocie, môžete po upečení koláč potrieť dobrým džemom a posypať strúhanou čokoládou alebo kokosom.
Na plech s rozmermi 23×33 cm dajte papier na pečenie. Pečte pri 180 °C približne 40 minút. Podávajte s kvalitnou kávou alebo dobrým čajom.
Čas na prípravu: 60 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 133 Kcal, Bielkoviny: 3 g, Sacharidy: 12.5 g, Tuky: 7.7g