Makový koláč s marhuľami bez múky
Mak obsahuje až 18-20% bielkovín, vysoké percento kvalitnej vlákniny a hlavne vysoký obsah vápnika ho zaraďuje k potravinám, ktoré by sme mali častejšie konzumovať. Obsahuje aj iné minerály a vitamíny, spomeniem aspoň vitamín E, horčík, železo.
Suroviny:
- 140 g mletého maku
- 100 g zrelého banánu
- 3 slepačie vajcia (resp. 18 prepeličích vajíčok, pri intolerancii na slepačie)
- 25 g mletých vlašských orechov
- 50 g medu
- 1 vanilkový cukor
- citrónová šťava z jedného citróna
- 20 g chia semiačok
- 350 g marhúľ
Príprava:
Chia semienka zalejte studenou vodou a nechajte ich 20 minút napučať. Marhule očistite a nakrájajte na kúsky. Do pomletého maku pridajte vanilkový cukor, mleté orechy a môžete nastrúhať kôru z citrónu (ak máte bio) a štipku soli. Zrelý banán roztlačte vidličkou a vlejte k nemu vopred rozšľahané vajcia, med a chia semiačka spolu s citrónovou šťavou (cca 4 polievkové lyžice). Do tekutej zmesi vsypte makovú zmes a dobre premiešajte a nakoniec vmiešajte pripravené ovocie. Do formy v priemere 15 cm (alebo malého plechu) vložte papier na pečenie a vylejte tam zmes na koláč.
Dajte piecť do rúry na 180 stupňov Celzia asi na 35-40 minút. Povrch môžete posypať jemne kakaom, alebo škoricou.
Odporúčame prečítať:
5 potravín, ktoré nakopnú váš mozog
10 dôvodov, prečo vymeniť kravské mlieko za kozie
Zdroj: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=1764
Ilustračné foto: www.freedigitalphotos.net (dan)