Špenátové pirôžky z celozrnnej špaldovej múky
Špenát je plný železa a ďalších živín. V kombinácii so špaldovou múkou si z neho môžete pripraviť aj chutné pirohy.
Potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- cca 300g (možno aj viac/menej podľa cesta) hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 2 lyžice kokosového oleja
- 1 mrazený špenát
- 50 g surového baby špenátu
- 1 bryndzu (alebo aj syr Niva)
- 1 väčšiu cibuľku
- 5 šampiňónov
- sterilizovanú kukuricu (1 menšiu konzervu)
- himalájska soľ (podľa chuti)
Postup:
Uvaríme si zemiaky v šupke. Olúpeme ich a nastrúhame najemno. Prisypávame múku, štipku soli a tvarujeme cesto, aby sa veľmi nelepilo. Ak ho máme vytvarované, necháme ho trošku odstáť a zatiaľ si pripravíme špenátovú omáčku. Na kokosovom oleji opražíme cibuľku a nakrájané šampiňóny. Pridáme mrazený špenát, dochutíme, osolíme, okoreníme podľa vlastných predstáv a necháme podusiť. Občas pomiešame. Môžeme pridať aj lístky z čerstvého baby špenátu (ale tie je škoda tepelne upravovať, tak sme si ich potom pridali na tanier surové). Vyvaľkáme cesto, pokrájame na štvorce a do každého pridáme lyžičku bryndze alebo syru Niva s kukuricou (vegáni si namiesto syra a bryndze môžu spraviť plnku z mixovaného tofu, sójového bieleho jogurtu, pažítky a ochutia si ju podľa svojich predstáv). Pirohy preložíme, pritlačíme a postupne jeden po druhom vkladáme do vriacej osolenej vody. Tie, ktoré vyplávajú na povrch, naberieme lyžicou a môžeme podávať na tanier. Pridáme si špenátovú omáčku a ozdobíme špenátovými lístkami.
Odporúčame prečítať: Špenátová omeleta so sušenými paradajkami
Zdroj receptu: https://www.facebook.com/189633631994/photos/a.422335246994.214833.189633631994/10152994977396995/?type=1&theater