Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Šafránové koláčiky z jačmennej celozrnnej múky

Dnes som testovala jačmennú celozrnnú múku a z pôvodnej vianočky som sa rozhodla vytvoriť lahodné pečivo. 

Šafránové koláčiky z jačmennej celozrnnej múky
28. FEB 2015

Potrebujeme:

  • 180 ml mlieka
  • na špicu noža šafránu
  • 70 g trstinového cukru
  • 40 g droždia
  • 400 g jačmennej celozrnnej múky (jemne mletej)
  • 200 g špaldovej hladkej múky 
  • 80 g masla živočíšneho 82 % a roztopeného
  • 2 lyžice kyslej smotany, alebo bieleho jogurtu
  • 2 celé vajcia + 1 na potretie
  • hrozienka namočené vo vode, alebo v rume
  • štipka mletého kardamonu
  • štipka soli

Postup:

Mlieko dáme do malého hrnčeka zohriať a rozpustíme v ňom cukor. Pridáme súčasne šafrán a ohrievame pomaly, kým mlieko nechytí výrazne žltú farbu. Mlieko nesmie vrieť. Keď mlieko vychladne a je vlažné, malé množstvo z neho odlejeme do druhej misky, kde v  oboch zmiešaných múkach urobíme jamku a rozdrobíme do nej droždie. Dáme do tepla a vyčkáme kým sa urobí kvások. Prilejeme zvyšok mlieka, rozpustené, ale nie horúce maslo, smotanu, vajce, kardamon a všetko dobre vypracujeme na hustejšie cesto. Môžete použiť kuchynský robot. Cesto je mierne lepkavé. Necháme ho v teple, zakryté utierkou, vykysnúť do 2 hodín. Ja na to používam vyhriatu mikrovlnku. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Z  cesta odoberieme približne lyžicu cesta a vytvarujeme tenký valček asi 1,5 cm široký a dlhý cca 20 cm. Z neho formujeme slimáčiky a iné tvary. Ozdobíme hrozienkami. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, piecť na cca 12  minút do teplovzdušnej rúry na 180 stupňov Celzia.

Odporúčame prečítať: Fazuľové brownies

Zdroj receptu: http://horecka.sk/2015/02/10/safranove-kolaciky-jacmennej-celozrnnej-muky/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Šafránové koláčiky z jačmennej celozrnnej múky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.