Šafránové koláčiky z jačmennej celozrnnej múky
Dnes som testovala jačmennú celozrnnú múku a z pôvodnej vianočky som sa rozhodla vytvoriť lahodné pečivo.
Potrebujeme:
- 180 ml mlieka
- na špicu noža šafránu
- 70 g trstinového cukru
- 40 g droždia
- 400 g jačmennej celozrnnej múky (jemne mletej)
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 80 g masla živočíšneho 82 % a roztopeného
- 2 lyžice kyslej smotany, alebo bieleho jogurtu
- 2 celé vajcia + 1 na potretie
- hrozienka namočené vo vode, alebo v rume
- štipka mletého kardamonu
- štipka soli
Postup:
Mlieko dáme do malého hrnčeka zohriať a rozpustíme v ňom cukor. Pridáme súčasne šafrán a ohrievame pomaly, kým mlieko nechytí výrazne žltú farbu. Mlieko nesmie vrieť. Keď mlieko vychladne a je vlažné, malé množstvo z neho odlejeme do druhej misky, kde v oboch zmiešaných múkach urobíme jamku a rozdrobíme do nej droždie. Dáme do tepla a vyčkáme kým sa urobí kvások. Prilejeme zvyšok mlieka, rozpustené, ale nie horúce maslo, smotanu, vajce, kardamon a všetko dobre vypracujeme na hustejšie cesto. Môžete použiť kuchynský robot. Cesto je mierne lepkavé. Necháme ho v teple, zakryté utierkou, vykysnúť do 2 hodín. Ja na to používam vyhriatu mikrovlnku. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Z cesta odoberieme približne lyžicu cesta a vytvarujeme tenký valček asi 1,5 cm široký a dlhý cca 20 cm. Z neho formujeme slimáčiky a iné tvary. Ozdobíme hrozienkami. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, piecť na cca 12 minút do teplovzdušnej rúry na 180 stupňov Celzia.