Príklad jedálnička, ktorým si vyrysujete telo
Strava tvorí pri formovaní a zmene kompozície tela 70 až 80 % úspechu. Zvyšok je o vyváženom pravidelnom pohybe. Ako sa stravovať, keď chcete „vidieť svaly“ a budovať svalovú hmotu?
Rysovací jedálniček je zameraný na budovanie svalovej hmoty. Svalovou hmotou si môžete zlepšiť kvalitu života, chráni vaše kĺby pred zranením, prispieva k lepšej rovnováhe a zrýchľuje metabolizmus. „Pri ´rysujúcom´ jedálničku sú sacharidy zvýšené na približne 50 %, hovoríme o jemnom surpluse. Tuky sa v tomto type jedálnička zameranom na podporu tvorby svalovej hmoty šplhajú na 25 % príjmu a bielkoviny sú v obvyklom objeme 25 %. Kalorický príjem by mal byť okolo 1800 kalórií,“ odporúča skúsená výživová špecialistka Diana Klásková, autorka jedálničkov našej Superhape Letnej výzvy. Tá ich zostavovala s ohľadom na to, aby sa v každom nachádzali všetky potrebné makroživiny, žiadna z nich nebola vylúčená ani znížená pod nezdravé hodnoty. Poďte si s nami dopriať chutné jedlá, ktoré vám pomôžu vybudovať si zdravé, silné a pevné telo!
Prečítajte si aj: Príklad jedálnička, ktorým zaručene spálite tuk
VZOROVÝ JEDÁLNIČEK NA RYSOVANIE
Raňajky: 30 minút po prebudení
OVERNIGHT VLOČKY
Suroviny pre 1 porciu
140 g jogurt biely (6 PL)
45 g ovsené vločky (3 PL)
18 g orechy vlašské (6 ks)
25 g čučoriedok (15 bobúľ)
10 g med (1 ČL)
Postup
Ovsené vločky s jogurtom si večer zmiešame a necháme na kuchynskej linke do rána fermentovať (cca 8-12 hodín). Celú noc bude prebiehať fermentácia, čo umožní kvalitnejšie trávenie a prinesie črevám tie dobré baktérie potrebné aj pre imunitu. Ak je ráno zmes príliš hustá, prilejeme trochu vody alebo kefírové mlieko, či acidko. Pridáme med, orechy a čučoriedky a konzumujeme.
Desiata: 2,5-3 hodiny po predchádzajúcom jedle
KALERÁB S MANDĽAMI
Suroviny pre 1 porciu
270 g kaleráb (1 ks)
7 g mandlí (7 ks)
Postup
Kaleráb si pokrájame na kocky a posypeme mandľami. Servírujeme.
Obed: 2,5-3 hodiny po predchádzajúcom jedle
PSTRUH SO ZEMIAKMI
Suroviny pre 1 porciu
200 g pstruh dúhový
180 g zemiaky neskoré (3 ks)
10 g olivový olej/maslo (2 ČL)
1 ks citrón
3 g cesnak (1 strúčik)
soľ, korenie
Postup
Do umytého a očisteného pstruha vložíme mesiačik citróna a strúčik cesnaku. Uložíme ich na zeleninu, osolíme, okoreníme, položíme dva tenké plátky masla alebo pokvapkáme olivovým olejom a pevne zabalíme do papiera. Takto pripravený balíček uložíme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 15 minút (podľa veľkosti ryby). Podávame s varenými zemiakmi.
Olovrant: 2,5-3 hodiny po predchádzajúcom jedle
SEMIAČKA S MRKVOU
Suroviny pre 1 porciu
85 g mrkva (1 KS)
20 g tekvicové semiačka (1 PL)
Postup
Mrkvu si nakrájame na kolieska, vložíme do misky a posypeme tekvicovými semiačkami.
Večera: 2,5-3 hodiny po predchádzajúcom jedle
GRÉCKY ŠALÁT
Suroviny pre 1 porciu
75 g paradajka (1 ks)
200 g uhorka šalátová (1 ks šalátová väčšia)
25 g cibuľa (0.5 ks)
90 g čierne olivy (10 ks)
125 g feta syr
5 g olivový olej (1 ČL)
5 g mandľové lupienky (1 ČL)
soľ a korenie
Postup
Do misky pridáme na štvrtky nakrájanú paradajku, uhorku, cibuľu, čierne olivy, olivový olej, soľ a korenie. Šalát ozdobíme mandľovými lupienkami a premiešame, posypeme syrom feta. Ihneď podávame.
Tip Supershape: Pri dosahovaní vašich fitnes cieľov však nestačí len vhodne zvolený jedálniček, dôležité je podporiť progres aj pohybom vo vhodne zvolenej frekvencii.
Chcete si vyrysovať svaly a budovať svalovú hmotu? Zapojte sa do našej Supershape Letnej výzvy! Čaká vás 28 dní formovania tela s dôrazom na problematické partie, pod vedením výživovej špecialistky a profesionálnych tréneriek. Dostanete od nás k tomu všetky potrebné cvičenia, ako aj chutné jedálničky a fit recepty, tak aby ste dosiahli vytúžené štíhle, pevné a najmä zdravé telo. Poďte do toho s nami v Letnej výzve!