Kávová torta s vlašskými orieškami a karamelizovanými figami
Kávou si dobíjam baterky každý deň. Viem si pochutiť na dobrej káve, aj keď nie som „coffee“ špecialista, ktorý vie rozpoznať višňovú príchuť alebo stupeň praženia.
Odporúčame prečítať: Magnéziové guličky
Ingrediencie na cesto:
- 175 g masla
- 75 g vlašských orieškov
- 175 g hnedého trstinového cukru
- 3 vajcia
- 150 g špaldovej múky (polku hladkej, polku polohrubej, lepšie sa potom s cestom pracuje)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 50 ml guatemalskej kávy
Ingrediencie na plnku:
- 65 g masla
- 125 g hnedého trstinového cukru
- 40 ml silného pressa
Ingrediencie na krém na povrch torty:
- 1 balenie mascarpone
- 125 ml sladkej smotany
- 40 ml pressa
- 3-4PL hnedého trstinového cukru
- 2 čerstvé figy
- 1 PL masla
- 1 PL hnedého trstinového cukru
- 1 PL mletých vlašských orieškov
Postup:
Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia. V mixéri rozmixujte najemno 2/3 orieškov. Maslo s cukrom vymiešajte na hladkú na nadýchanú penu. Postupne primiešajte vajcia a oriešky, veľmi jemne, aby vám cesto „nespadlo“. Pridajte preosiatu múku, kypriaci prášok, štipku soli a dôkladne premiešajte. Zvyšné orechy nasekajte na väčšie kúsky a spolu s vychladnutým pressom primiešajte do cesta. Pečte v rúre cca 20-25minút, pokiaľ nie je zlatisté a prepečené. Upečené cesto nechajte vychladnúť na mriežke.
A teraz je na rade krém. Maslo vymiešajte spolu s cukrom na penu, pokiaľ sa vám nezdvojnásobí objem. Mascarpone premiešajte s vyšlahanou šľahačkou a vychladnutým pressom. Cesto v strede rozrežte, natrite krémom, priložte druhú polku cesta a potrite mascarpone krémom. Figy nakrájajte na hrubšie kolieska. Na panvici zohrejte maslo, pridajte cukor, a keď trochu skaramelizuje, prehrejte na ňom figy z oboch strán. Nechajte chvíľu vychladnúť a dajte navrch torty spolu s pomletými orieškami.