Jačmenná polievka so zeleninou a mandľovým mliekom
Zdravá, chutná a pomerne rýchlo hotová. Presne taká je jačmenná polievka so zeleninoua mandľovým mliekom.
Čas prípravy: menej ako 1 hodina
Doba varenia: menej ako 40 minút
Suroviny na 8 porcií:
- 8 ks zelerových stoniek
- 1 cibuľa
- 50 g sušených paradajok
- 200 g jačmeňa
- 200 g brokolice
- 200 g karfiolu
- 1 cuketa
- 200 g zelenej fazule
- 200 g baby mrkvy
- 1 ČL zázvorového prášku
- 0,5 ČL mletej kurkumy
- 0,5 ČL mletého sušeného cesnaku
- 1,5 l vody
- 100 ml mandľového mlieka
- 1 PL panenského kokosového oleja
- tymián
- soľ, korenie
Príprava:
Jačmeň namočíme do vody asi na hodinu. Sušené paradajky necháme odmočiť asi na 15 minút. Zeler a cibuľu pokrájame na malé kúsky. Do predhriateho hrnca dáme lyžicu kokosového oleja a pridáme zeler a cibuľu. Udržiavame na strednom ohni, až pokiaľ cibuľa nenadobudne zlatistú farbu. Pridáme 20 g sušených paradajok a 0,5 litra vriacej vody. Udržujeme na strednom ohni ďalších 10 minút. Prilejeme mandľové mlieko a varíme ešte 10 minút. Všetky ingrediencie potom rozmixujeme na hladké pyré. Pyré zmiešame s pšenicou, pridáme 1 liter vody a varíme na nízkom ohni ešte 20 minút. Potom pridáme pokrájanú brokolicu, karfiol, cuketu, zelenú fazuľu a baby mrkvu. Nakoniec ochutíme koreninami: zázvorovým práškom, mletým cesnakom, kurkumou, tymiánom, soľou a korením. Varíme na nízkom ohni ešte ďalších 20 minút.