25. JAN 2015

Polievka z pečenej cvikle

Cvikla obsahuje veľa antioxidantov a aj betaín. Betaín napomáha tráviacemu systému a  podporuje produkciu žalúdočnej kyseliny. Betaín takisto môže pomôcť znížiť hladinu homocysteínu a tým je prospešný pre srdcovocievny a nervový systém.

Suroviny:

  • 500 g cvikle
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva pokrájaná na kocky
  • 220 g bielej kapusty pokrájanej najemno
  • 4 strúčiky cesnaku
  • bobkový list
  • 0,5 litra zeleninového bujónu (bio, bez pridanej soli)
  • 1 lyžica kokosového oleja alebo maslového tuku (ghee)
  • jemne pokrájaná pažítka alebo kôpor na ozdobu
  • biely jogurt

Postup:

Rúru zohrejte na 180 °C. Cviklu spolu s cesnakom zabaľte do alumíniovej fólie a opekajte asi 20-30 minút, kým nie je mäkká. Vo veľkom hrnci rozpustite tuk, pridajte cibuľu a opražte dozlatista. Potom pridajte kapustu a mrkvu a ešte niekoľko minút opražte. Pridajte vývar a bobkový list, prikryte a priveďte do varu. Cesnak a cviklu vyberte z fólie, ošúpte, pokrájajte, pridajte do polievky a na miernom ohni varte ďalších 10 minút. Bobkový list vyberte a ponorným mixérom rozmixujte polievku, až kým nie je krémová. Podávajte s jogurtom a pažítkou. Podľa chuti si pridajte soľ a čierne korenie (ak naozaj treba).

Odporúčame prečítať: Cviklový smoothie
 

Zdroj receptu: http://www.zdraviebezliekov.sk/jedlo-ako-liek/polievky/polievka-z-pecenej-cvikle/

Autor článku

Evablaho

Eva Blaho

Koncom roka 2011 som sa vrátila z Austrálie, kde som vyštudovala naturopatiu a nutričné poradenstvo. Na základe tejto skúsenosti som získala úplne iný pohľad na stravu, zdravie a životný štýl. Rozhodla som sa nenechať si tieto informácie iba pre seba. Prišla som späť na Slovensko a odvtedy pomáham ľuďom a šírim zdravé informácie prostredníctvom konzultácií, kurzov varenia, prednášok a chutných receptov.

http://www.zdraviebezliekov.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Polievka z pečenej cvikle

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.