Tekvicová a hromničná polievka
Neviete si predstaviť deň bez polievky? Pripravili sme pre vás dva recepty na chutné a zdravé polievky, ktorých príprava je rýchla a nenáročná. Inšpirujte sa receptami na tekvicovú a hromničnú polievku!
Tieto zdravé recepty nám poskytla Henrieta Peškovičová, ktorej hobby sa stalo zdravé varenie a pečenie. Dovolila nám ich zverejniť, pretože s takouto zdravou a chutnou vecou sa jednoducho treba podeliť.
Recept č.1:Tekvicová polievka
Suroviny:
Tekvica
Fenikel
Karfiol
Cesnak
Muškátový kvet
Soľ, čierne korenie
Olivový olej
Ľanové semiačka
Postup:
Tekvicu pokrájame na kocky a ľahúčko prehrejeme na olivovom oleji. Pridáme za hrsť nakrajaného feniklu, 5 hlavičiek karfiolu, ktorý by nemal prebiť chuť tekvice, 4 stručiky cesnaku. Zalejeme vodou s muškatovým kvetom, soľou a čiernym korením. Povaríme, pridáme rozmixovaný muškátový kvet a podávame s deň namočeným ľanovým semiačkom a feniklovou vňaťou.
Recept č.2: Hromničná polievka
Autorka o recepte na hromničnú polievku povedala si toto: "Na jej pripravu použijeme všetko a veľa čoho doma máme. Lebo ako sa hovorí? Ak je na hromnice veľká zima, bude dobrá úroda".
Suroviny:
Strukoviny: hrach, šošovica, fazuľky
Zelenina: mrkva, petržlen, stonkový zeler, jarná cibuľka, cesnak, kel, karfiol, brokolica
Tymián, rozmarín, muškátový olej, šafrán
Soľ, čierne korenie
Krúpy
Olivový olej
Maslo
Postup:
Všetku zeleninu pokrájame na drobno. Osmáhneme na oleji, pridáme namočenú zmes strukovín. Karfiol, brokolicu a kel tesne pred dovarením. Bylinky a bobkový list zviažeme a hodíme do polievky.Zalejeme vodou a varime pomaly, úplne pomaly asi pol hodinu. Potom tú časť, ktorú pôjdeme zjesť pomixujeme, pridáme šafran a maslo a namixovanú hustú zmes vylejeme do taniera.
Poznámka:
Dnes už kúpite v obchodoch namixované strukoviny v jednom balení. Na margo zeleniny, použite takú, akú máte doma. Nemúsite do tejto polievky dať všetku zeleninu tak, ako uvádzame.