Táto polievka je skutočná výživová dávka proti osteoporóze, anémii, na pružné a zdravé cievy a vôbec liek pre telo. Obsahuje vitamíny A,D,E,K,B,C minerály, stopové prvky meď, železo, molybdén, mangán, zinok, selén, jód, omega 3-6 mastné kyseliny, lecitín atď. Všetky suroviny som sa snažila tepelne upraviť čo najšetrnejšie a celú polievku som varila cca 25 minút.
Šťaveľ, alebo šoška je mojou obľúbenou jarnou listovou zeleninou. Dajú sa z neho urobiť prívarky, polievky, pridávam si ho do zelených smoothies. Je bohatý na vitamín A, vitamín C a minerálne látky, ako železo a vápnik.Stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek, znižuje hladinu glukózy v krvi a pod.
Táto polievka pripomína trocha boršč, ale robí sa v jednom hrnci, čiže aj postup je trochu odlišný. Konzistenciu má veľmi hustú, je aromatická, pretože na záver sa pridá saturejka a zahustí ju aj pohánka.
Na prípravu tejto polievky potrebujete zdravú a chutnú tekvicu hokkaido.
Boršč je krásne a veľmi chutné jedlo, ktoré vytvára 5 druhov zimnej zeleniny: hlávková kapusta, mrkva, petržlen, zeler a červená repa, ktorá dáva polievke farbu a podmanivú chuť.
Pri tomto recepte sa varia dve polievky nezávisle od seba – mrkvová a papriková – výborne chutia aj samostatne.
Práve tento druh tekvice je vhodný na prípravu aj so šupkou, kde sa nachádza najviac vitamínov a vlákniny. Tekvica pomáha pri poruchách funkcie žalúdka, ochoreniach sleziny a pankreasu, liečbe cukrovky. obsahuje veľa vitamínov, medzi ktorými dominuje vitamín A, C, B a ešte veľa vlákniny. Betakarotén v nej je sillný a prírodný antioxidant. Je málo kalorická, no zároveň je krém z nej veľmi sýty, preto je vhodná pri redukčných diétach.
V rozprávke “Janko Hraško” sa hovorí, že z malých hráškov by mala byť “iba” dobrá hrášková polievka.
Tak sme okúsili a pravda je. Lahodná v lete i v zime.
Teplá tekvicová polievka pôsobí ako balzam na dušu. V jej aktuálnej sezóne ju zoženiete aj na trhu. V tejto verzii si ju môžete pripraviť s netradičnými knedlíčkami.
Fazuľa je ďalším zdrojom rastlinných bielkovín, je sýta a veľmi výživná. Obsah proteínov je od 21% do 24%, čím je porovnateľný s potravinami živočíšneho pôvodu. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej. Fazuľa je veľmi bohatá na rastlinnú vlákninu, pomáha v prevencií proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Zeleninová polievka sa dá spraviť vždy. Obľúbila som si ju už ako malá a to som ani netušila, aké pozitíva má. Zeleninový vývar obsahuje dôležité minerálne látky, nezaťažuje telo soľami, ktoré obsahuje vývar z mäsa. Navyše, ak koreňovú zeleninu najskôr osmažíte na oleji, a potom prilejete vodu, získa krásnu farbu.
Neviete si predstaviť deň bez polievky? Pripravili sme pre vás dva recepty na chutné a zdravé polievky, ktorých príprava je rýchla a nenáročná. Inšpirujte sa receptami na tekvicovú a hromničnú polievku!
Patrí po stáročia do našej kuchyne a ťažko si predstaviť nedeľný obed bez neho. Reč je o kuracom vývare, ktorý pohladí náš žalúdok, chuťové poháriky, a ako sa zvykne hovoriť, aj dušu. Viete, ako pripraviť poctivý kurací vývar hlavne bez použitia bujóna?