Zeleninová polievka so špaldovým kernotom
Zeleninová polievka sa dá spraviť vždy. Obľúbila som si ju už ako malá a to som ani netušila, aké pozitíva má. Zeleninový vývar obsahuje dôležité minerálne látky, nezaťažuje telo soľami, ktoré obsahuje vývar z mäsa. Navyše, ak koreňovú zeleninu najskôr osmažíte na oleji, a potom prilejete vodu, získa krásnu farbu.
Brokolica pomáha pri vylučovaní nadbytočnej tekutiny zadržiavanej tkanivom a pôsobí odľahčujúco na obehovú sústavu a srdce. Špalda je starý, nešľachtený druh pšenice. Je lepšie stráviteľná ako bežná pšenica. Je vynikajúca pri liečení niektorých alergií, pôsobí regeneračne na bunky a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Má výbornú, jemne orieškovú chuť.
SUROVINY
Na 1 l vody:
Mrkva
Petržlen
Brokolica
Zeler
Cibuľa
Bobkový list
Olivový olej
Špaldové kernoto
Soľ
Zeleninu (okrem brokolice a cibule) nakrájame na ľubovolné kúsky. Na kvapke olivového oleja zeleninu chvíľku pražíme.
Potom prilejeme horúcu vodu, pridáme cibuľu, bobkový list, soľ. Pridáme špaldové kernoto a varíme asi 20-25 minút na miernom ohni. Asi 10 minút pred dovarením pridávam brokolicu, kôli tomu že je jemnejšia, a mohla by sa v polievke rozpadnúť. Hotová polievka plná farieb a chutí!