Mrkvovo-papriková krémová polievka
Pri tomto recepte sa varia dve polievky nezávisle od seba – mrkvová a papriková – výborne chutia aj samostatne.
Potrebujeme:
Na mrkvovú curry polievku (samostatne recept pre 2 osoby):
- 300 g mrkvy
- 80 g zemiakov
- 1 menšiu cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1,5 ML curry
- olivový olej
- 600 ml zeleninového vývaru (vo vriacej vode rozpustíme jednu kocku instantného zeleninového bujónu)
- 100 – 150 ml smotanového jogurtu (podľa chuti)
- 1,5 ML hladkej múky
- soľ
- (petržlenovú vňať alebo maslo a jedna mrkva na dekoráciu)
Na pikantnú paprikovú polievku (samostatne recept pre 2 osoby):
- 4 červené papriky
- 1/2 sušenej chilli papričky (podľa chuti)
- 10 ml repkového alebo iného oleja
- soľ
Postup:
Začneme s mrkvovou polievkou. Mrkvu a zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky. Očistíme cibuľu a nakrájame najemno. Očistíme aj cesnak.
Vo väčšom hrnci zohrejeme približne 2 PL oleja a opražíme na ňom cibuľu. Cesnak pretlačíme a pridáme k cibuli. Pridáme mrkvu, zemiaky a curry. Minútku miešame a potom zalejeme zeleninovým vývarom. Necháme zovrieť a varíme na miernom ohni 20 – 25 min., kým je všetko mäkké.
Kým sa zelenina varí, začneme s prípravou pikantnej paprikovej polievky. Papriky umyjeme, odstránime semiačka a nakrájame na menšie kúsky. Nakrájame si chilli papričku a opražíme ju krátko v hrnci na rozpálenom oleji. Pridáme nakrájané kúsky papriky, ktoré chvíľu opražíme a následne zalejeme 50 ml vody. Papriky varíme pod pokrievkou na miernom ohni do zmäknutia približne 15 min. Nakoniec papriky rozmixujeme a ochutíme soľou, príp. sójovou omáčkou.
Keď máme hotovú paprikovú polievku, rozmixujeme uvarenú zeleninu pre mrkvovú polievku. Zmiešame jogurt s múkou, vmiešame ho do polievky a necháme zovrieť. Povaríme približne 5 min. a ochutíme soľou a korením.
Do hlbokého taniera naložíme najskôr mrkvovú polievku a potom pikantnú paprikovú, tak aby sa nepomiešali a boli viditeľne oddelené. Ozdobíme petržlenovou vňaťou, alebo na masle opečenými kolieskami mrkvy. Dobrú chuť!