Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Cviklovo-kapustová polievka s hovädzím mäsom

Táto polievka pripomína  trocha boršč, ale robí sa v jednom hrnci, čiže aj postup je trochu odlišný. Konzistenciu má veľmi hustú, je aromatická, pretože na záver sa pridá saturejka a zahustí ju aj pohánka.

Cviklovo-kapustová polievka s hovädzím mäsom
6. MÁJ 2014

Potrebujeme: (4-5 litrov polievky)

  • 1200 g hovädzieho mäsa (zadné, falošná sviečková)
  • 1 stredná hlávka červenej kapusty
  • 2 červené cibule
  • 3 mrkvy
  • 2 paštrnáky
  • 5 zemiakov
  • 4 ks menších cvikiel cca 700-800 g
  • 500 g lúpaných paradajok, môžete použiť aj lúpané v konzerve
  • čerstvý tymián 5 vetvičiek
  • čerstvá saturejka alebo aj sušená pol malej kávovej lyžičky
  • korenie z mlynčeka  aj nové korenie
  • olivový olej
  • soľ
  • rasca
  • bobkový list 2ks používam čerstvý sušeného dajte viac 4ks
  • 2 lyžice pohánkovej krupice alebo pohánkových zŕn

Postup:

Na oleji orestujeme najprv nakrájanú cibuľu, mrkvu, paštrnák nakrájané na krúžky, mäso nakrájané na kocky. Prudšie opečieme a občas premiešame. Pridáme bobkový list, rascu, tymián, korenie, kapustu nasekanú nadrobno a opäť premiešavame. Podlejeme 1 litrom vody, pridáme cviklu, očistenú a nakrájanú na kocky, a potom paradajky a zemiaky nakrájané tiež na kocky. Dolejeme 3 litrami vody a pod pokrievkou varíme asi 2 hodiny, kým mäso nie je úplne mäkké a vývar silný. 10 minút pred vypnutím pridáme pohánkovú krupicu alebo pohánku a saturejku. Saturejka je veľmi výrazná takže s ňou opatrne. Na záver dochutíme soľou. Pohánku varíme priamo v hrnci, nepridávame varenú, aby sa využil rutín, ktorý sa pri varení uvoľní. Podávame bez chleba.


Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Cviklovo-kapustová polievka s hovädzím mäsom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.