Cviklovo-kapustová polievka s hovädzím mäsom
Táto polievka pripomína trocha boršč, ale robí sa v jednom hrnci, čiže aj postup je trochu odlišný. Konzistenciu má veľmi hustú, je aromatická, pretože na záver sa pridá saturejka a zahustí ju aj pohánka.
Potrebujeme: (4-5 litrov polievky)
- 1200 g hovädzieho mäsa (zadné, falošná sviečková)
- 1 stredná hlávka červenej kapusty
- 2 červené cibule
- 3 mrkvy
- 2 paštrnáky
- 5 zemiakov
- 4 ks menších cvikiel cca 700-800 g
- 500 g lúpaných paradajok, môžete použiť aj lúpané v konzerve
- čerstvý tymián 5 vetvičiek
- čerstvá saturejka alebo aj sušená pol malej kávovej lyžičky
- korenie z mlynčeka aj nové korenie
- olivový olej
- soľ
- rasca
- bobkový list 2ks používam čerstvý sušeného dajte viac 4ks
- 2 lyžice pohánkovej krupice alebo pohánkových zŕn
Postup:
Na oleji orestujeme najprv nakrájanú cibuľu, mrkvu, paštrnák nakrájané na krúžky, mäso nakrájané na kocky. Prudšie opečieme a občas premiešame. Pridáme bobkový list, rascu, tymián, korenie, kapustu nasekanú nadrobno a opäť premiešavame. Podlejeme 1 litrom vody, pridáme cviklu, očistenú a nakrájanú na kocky, a potom paradajky a zemiaky nakrájané tiež na kocky. Dolejeme 3 litrami vody a pod pokrievkou varíme asi 2 hodiny, kým mäso nie je úplne mäkké a vývar silný. 10 minút pred vypnutím pridáme pohánkovú krupicu alebo pohánku a saturejku. Saturejka je veľmi výrazná takže s ňou opatrne. Na záver dochutíme soľou. Pohánku varíme priamo v hrnci, nepridávame varenú, aby sa využil rutín, ktorý sa pri varení uvoľní. Podávame bez chleba.