Polievka “tekvicové trio”
Na prípravu tejto polievky potrebujete zdravú a chutnú tekvicu hokkaido.
Doba prípravy: 30 minút, doba pečenia a varenia: 50 minút
Na 6 porcií potrebujeme:
- 1 hokkaido tekvicu
- 3 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
- 3 mrkvy, nakrájané na kolieska
- 1 l zeleninového bujónu
- 1 bobkový list
- 1 PL masla
- 1 ČL curry korenia
- tekvicový olej
- na sucho opražené tekvicové semiačka
- soľ, korenie, olivový olej
Postup:
Tekvicu buď pečieme v rúre a potom pridáme do polievky, alebo ju ošúpeme, nakrájame na kocky a varíme s ostatnou zeleninou. Ak tekvicu budete radšej piecť (netreba ju šúpať), postupujeme takto: Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov Celzia. Z tekvice odkrojíme vrchnú časť a lyžicou vyberieme zrniečka. Vnútro tekvice potrieme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pri 200 stupňoch potom 45 minút pečieme, až kým je tekvica mäkká. Kým sa tekvica pečie, v hrnci si rozohrejeme maslo a chvíľku (2-3 minút) na ňom opečieme zemiaky a mrkvu. Zeleninu potom zalejeme bujónom, pridáme bobkový list a varíme približne 25 minút na miernom ohni, kým je mäkká.
Keď je všetko uvarené a upečené, vytiahneme bobkový list, a do hrnca vhodíme upečenú tekvicu bez šupky. Napokon všetko rozmixujeme ponorným mixeróm, pridáme curry korenie a dochutíme soľou a korením. Tip: ak sa vám polievka zdá byť príliš hustá, pridajte do nej trošku vriacej vody.
Polievku servírujeme poliatu 1 PL tekvicového oleja a posypanú opraženými tekvicovými semiačkami. Ak vám nestačí a radi by ste tekvicový kvartet, môžete polievku podávať s chlebíkom, v ktorom sú tekvicové semiačka.