Škoricový cheesecake so slivkami a chia želé
Milujete škoricu? Potom vám tento recept dokonale ulahodí.
Korpus:
- 150 g perníkov (môžu byť aj kupované celozrnné alebo bezlepkové keksíky)
- 40 g masla
- 2 lyžice kakaa
Naplnila som dno tortovej formy a dala do chladničky, kým som si nepripravila náplň.
Náplň:
- 500 g krémového tvarohu alebo ricotty (je lepšie stráviteľná a niekomu aj viac chutí)
- 1 vajíčko
- 100 g xylitolu (brezový cukor)
- trošku citrónovej kôry a šťavy
- 2 veľké lyžice mletej škorice
- 1 lyžička škrobu (nemusí byť)
Suroviny na náplň som dobre zmixovala. Na korpus som dala zavárané slivky – ale môžu byť aj mrazené, alebo v čase sezóny aj čerstvé a na ne škoricovú náplň. Potom môžeme prípadne znížiť množstvo cukru v náplni, ak sú zavárané slivky sladké. Piekla som na plechu s vodou približne 45 minút, z toho pri teplote 200 stupňov asi prvých 15 až 20 minút a zvyšok na 150 stupňov. Upečený cheesecake som nechala vo vypnutej rúre ešte aspoň hodinu. Po vychladnutí som dala na tvarohovú vrstvu ešte slivkovú, ktorú ja nazývam želé.
Slivkové želé s chia
Rozmixované slivky (ak zavárané, netreba dosladiť, ja som ešte pridala domácu slivkovú detskú výživu, na dosladenie môžete použiť aj slivkový džem) zmiešame s chia semienkami – ktoré majú tú úžasnú schopnosť, že absorbujú tekutinu a spravia z tohto rozmixovaného ovocia tzv. „želatínu”. Na 300 g sliviek som použila 2 až 3 lyžice chia. Vždy to nechám aspoň polhodinu postáť, aby som videla, či to tuhne a ako veľmi. Až potom to nanesiem na koláč. Keď to bude vyzerať tak, že to nestečie, je to vhodné na nanesenie. Množstvo si môžete určiť sami – podľa toho, či si želáte viac ovocnej vrstvy.
Zdroj: kolacebezprace.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
e to vynikajúci dezert, ktorý chutí a aj vyzerá perfektne.
Datlový cheesecake so škoricou
Lahodný raňajkový koláčik alebo aj dezert, ak chcete, má opäť zdravú príchuť.
Pudingové rezy preto, lebo tento koláč zvykneme robiť na veľký plech a krájame ho na kúsky.