Bezlepkové orechové keksy s kurakkanovou múkou
Tieto sušienky sú neobyčajné v tom, že obsahujú kurakkanovú múku. Je to prirodzene bezlepková potravina a má podstatný nutričný význam hlavne pre pôvodné chudobné oblasti.
SUROVINY
- 120 g strúhaného kokosu
- 100 g instantných pšenových vločiek
- 50 g kurakkanovej múky (gaštanovej, kokosovej)
- 70 g pomletých lieskovcov
- 50 g pekanových orechov najemno nasekaných (môžete nahradiť lieskovcami)
- 170 g masla
- 2 vajíčka
- 1 PL palmového cukru
- 2 PL medu
- štvrť malej lyžičky sódy bikarbóny
- štvrť malej lyžičky mletej škorice
POSTUP
Maslo roztopíme a vsypeme doň strúhaný kokos a postupne všetky sypké ingrediencie, orechy, sodu, škoricu, med, premiešavame a nakoniec pridáme 2 vajíčka. Vytvoríme hustú, lepivú hmotu, z ktorej vytvarujeme placky hrubé asi 1 cm a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 13 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 stupňov Celzia. Správne upečené keksy budú karamelovo hnedé. Po vychladnutí ich uložte do plechovej krabice vystlanej jemným papierom. Z tejto dávky pripravíte cca 35 – 40 keksov.
Pokiaľ vám lepok nevadí, kurakkanovú múku môžete nahradiť celozrnnou múkou.
Zdroj receptu: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Mafiny z quinoy plnené čokoládou
Quinoa a čokoláda? Áno, aj táto kombinácia je možná a vzniká z nej chutný a výživný koláčik.
Jednoduché mandľové koláčiky bez lepku
Tento recept som si požičala z talianskej ,,pasticcerie“, ale trochu som ho upravila.
Poctivý tvarohový koláč s medom a jablkami
Jabĺčka v kombinácii s medom, mandľami, hrozienkami a kvalitným tvarohom chutia výnimočne.