19. JUN 2015

Špaldový mrežovník s rebarborou a jahodami

Rebarbora je jedným z najzdravších druhov zeleniny. 

Suroviny na mrežovník 24 cm:

  • 300 g špaldovej celozrnnej múky
  • 200 g masla
  • 80 g cukru (použili sme cukor z kokosového kvetu, ktorý má oveľa nižší glykemický index)
  • 1 žĺtko (alebo 3 žĺtka z prepeličích vajíčok)
  • štipku soli
  • trochu mletých orechov

Postup prípravy cesta:

Zo surovín okrem orechov vypracujte krehké cesto a nechajte ho aspoň 30 minút v chlade.

Suroviny potrebné na náplň mrežovníka:

  • 600 g rebarbory
  • 250 g jahôd
  • 30 g cukru
  • vanilkový extrakt

Postup konečnej prípravy mrežovníka:

Rebarboru ošúpte a nakrájajte na väčšie kúsky (cca 2,5 cm). Vložte ju do hrnca a zasypte lyžicou cukru. Nechajte aspoň 10 minút odležať. Zmes premiešajte a na miernom ohni zohrejte, aby pustila šťavu a pridajte na hrubšie plátky nakrájané jahody. Krátko ešte prevarte a nechajte vychladiť. Prípadnú šťavu zlejte, neskôr ju môžete použiť.

2/3 cesta rozvaľkajte do kruhu a vložte ho do vymastenej okrúhlej formy (24 cm) tak, aby boli pokryté aj boky. Popichajte ho vidličkou, posypte mletými orechmi a pokryte vrstvou pripravenej rebarbory s jahodami. Z 1/3 cesta  urobte pásiky a uložte vo forme mriežky na náplň. Avšak môžete vykrojiť aj rôzne tvary a tými pokryť povrch mrežovníka.

Pečte pri teplote 180 °C asi 30-40 minút. Koláčik nechajte vychladnúť. Ak vám ostala šťava z rebarbory a jahôd varte (redukujte) ju na miernom ohni do zhustnutia a takúto omáčku servírujte k mrežovníku.

Zdroj: akosiuvaritzdravie.sk

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Pšenový koláč so sušenými slivkamiPšenový koláč so sušenými slivkami

 

 

Kuskus koláč s jablkami a tvarohom Kuskus koláč s jablkami

 

 

Makadamové tortičkyMakadamové tortičky

 

 


Autor článku

Ako

Ako Si Uvarit Zdravie.sk

Ako Si Uvariť Zdravie - blog, ktorý vám pomôže cítiť sa lepšie, vyzerať lepšie, mať sa lepšie. Nájdete tu množstvo zaujímavých tém o výžive, pohybe, relaxe a spánku, recepty a informácie o doplnkoch. Tipy pre vaše zdravie a vitalitu.

http://akosiuvaritzdravie.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Špaldový mrežovník s rebarborou a jahodami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 856
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.