5. AUG 2012

Recepty z „plazivej zeleniny“ – cuketa, patizón, baklažán

Mirka

Milé, chutné,  zdravé a vhodné na všestrannú úpravu  - i takto môžeme charakterizovať rozličné druhy tekvicovej zeleniny.Pripravte si spolu s nami ľahký obed či večeru z cukety, patizónu a baklažánu.

V letných mesiacoch sa s akousi vrodenou prirodzenosťou snažíme konzumovať viac ovocia a zeleniny. Pohľad na zvodné farby, tvary ovocných a zeleninových plodov v nás evokuje neodolateľnú chuť zahryznúť sa.

K obdobiu prázdnin, dovoleniek a oddychu patria aj pochúťky z „plazivej zeleniny“. Dnes vám predstavíme jednoduché, chutné, zdravé recepty z cukety, patizónu a baklažánu. Prezradíme vám i hlavné zdravotné prínosy a obsah výživných látok.

Cuketa – ideálna pochúťka pri diétnych režimoch, ktorá dodáva vitamíny i minerály

Cuketa je známa minimálnou kalorickou hodnotou, nízkym obsahom sacharidov a skvelým zložením. V cukete je v hojnom množstve zastúpený vitamín C, hoci je potrebné zohľadňovať skutočnosť, že pri tepelnej úprave dochádza k stratám tohto vitamínu. Za pozornosť stojí obsah vitamínov A, K, E, skupiny B a minerálov v podobe vápnika, horčíka, mangánu a draslíka. Vďaka dokonalému zastúpeniu vitamínov a minerálov je cuketa prostriedkom posilnenia imunitného a srdcovo-cievneho systému, pomáha udržiavať zdravie pokožky, očí a dýchacieho ústrojenstva.

Recept 1 - Chrumkavá cuketová pochúťka s ovčím syrom

 

Chrumkavé cuketové kolieska sa hodia ako predjedlo alebo pohostenie pre nečakanú návštevu, pretože príprava je rýchla a jednoduchá.

Suroviny: cuketa, soľ, korenie, sušené rajčiny, čerstvá pažítka, olivový olej, ovčí syr

Postup: Cuketu umyjeme, nakrájame na kolieska, osolíme a okoreníme. Na každý plátok cukety naukladáme sušenú paradajku a kúsok ovčieho syra. Dozdobíme posekanou pažítkou a pokvapkáme olivovým olejom.

Patizón pomáha pri problémoch so srdcom a obličkami

Patizón, podobne ako cuketa, je pomocníkom pri dodržiavaní diétnych režimov, pretože disponuje nízkym množstvom kalórií. Z hľadiska výživy je na obsah živín o niečo skromnejší ako napríklad cuketa. Konzumácia patizónov sa odporúča ľuďom, ktorí trpia srdcovými a obličkovými problémami, pretože obsahuje minimum sodíka. Bielučký patizón je vhodný aj pre ľudí s diabetom.

Recept 2 - Zapekaný patizón so zeleninou

 

Suroviny: 1 veľký patizón, 4 vajíčka, kyslá smotana, soľ, korenie, olej

Postup: Očistený patizón nakrájame na vzhľadné kúsky a naukladáme na olejom vymastený pekáč. Osolíme, okoreníme podľa chuti a vložíme do rozohriatej rúry. Po zmäknutí patizón polejeme rozmixovanými vajíčkami, ktoré sme zmiešali s kyslou smotanou a dochutili. Pečieme dovtedy, kým jedlo nezíska zlatistý nádych. Podávame s ľubovoľnou zeleninou, ktorú pokvapkáme olivovým olejom.

Baklažán zasýti, chráni pred rakovinou a udržuje zdravie srdca

Fialovo-modrá farba je u zeleninových plodov pomerne zriedkavá. Originálny vzhľad dodáva baklažánom neopísateľnú záhadnosť. Čaro baklažánov znásobuje výborná chuť a všestranná použiteľnosť. Sú bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín C, železo a vlákninu. Baklažán disponuje aj zastúpením medi, mangánu, draslíka, síry a vápnika. Tmavofialová tekvička je schopná znižovať hladinu cholesterolu v krvi a priaznivo ovplyvňovať zdravie srdca.

Recept 3 - Dusený baklažán s cesnakom

 

Suroviny: baklažán, cesnak, olivový olej, koreniny podľa chuti

Postup: Baklažán najskôr očistíme a pokrájame na primerané plátky. Na rozpálenej a olejom vymastenej panvici kúsky dochuteného baklažánu sprudka opečieme. Podlejeme vodou a pomaly dusíme rovnomerne z oboch strán. Pred dokončením každý plátok dochutíme roztlačeným cesnakom.

Recepty z cukety nájdete aj v elektronickej kuchárke Zdravé desiate nielen pre deti. Inšpirovať ss môžete 50- timi chutnými a zdravými receptami nielen na desiatiu. 

zdravedesiate


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Recepty z „plazivej zeleniny“ – cuketa, patizón, baklažán

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.