Špaldová vianočná vianočka
Ak ste sa tento rok rozhodli spraviť vaše Vianoce zdravšími, máme pre vás neskutočne chutný tip! Špaldovú vianočku s orechami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút
Suroviny:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 1 vajce
- cca 2 dcl mlieka (klasické, mandľové alebo ovsené)
- 4 PL rastlinného oleja
- droždie
- 3 PL kakaa, alebo karobového prášku
- 2 PL škorice
- 1 PL stévie (alebo podľa koncentrácie, čítajte obal)
- štipka soli
- orechy a sušené ovocie podľa chuti
Postup:
Preosiatu a zohriatu špaldovú hladkú múku zmiešame so stéviou, štipkou soli, 4 PL rastlinného oleja, vajíčkom a v mandľovom mlieku nakysnutom kvásku (použite, aké mlieko chcete). Pridajte 3 PL karobového prášku (alebo kakaa), 2 PL škorice, vanilkou ochutenú stéviu, sušené ovocie: datle, mango a orechy. Vymiešajte hutné a pevné cesto. Na teplom mieste nechajte kysnúť asi 2 hodiny.
Vykysnuté cesto posypeme pohánkovou múkou, rozdelíme na tri časti a ľahučkým tlakom vyváľkáme v prstoch 3 alebo viac šuľkov. Spletieme do vrkoča. Navrch môžete potlačiť posekané orechy a potrite vodou.
Pečieme (teplovzdušná rúra) pri 160 stupňoch Celzia asi 20 minút. Vytiahneme a necháme vychladnúť. Nekrájame horúce. Či je vianočka upečená, zistíme špáradlom.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Farebná vianočka zo špaldovej múky
Testujem sériu receptov s využitím zeleniny pri pečení, takže som skúsila do tejto tradičnej vianočky pridať mrkvu a hrášok.
Bábovka z ovsených vločiek.
Zdravá domáca bábovka bez výčitiek
Milovníčky báboviek, dnes máte šťastný deň!
Diskusia k článku - Špaldová vianočná vianočka
Nový príspevok
Dobrý deň, chcem sa spýtať, že ten kvások, ktorý ste v recepte spomenuli, je z toho droždia, ako uvádzate v ingredienciách? Ak áno, tak koľko potom treba toho droždia, a ako dlho má ten kvások nakysnúť? Ďakujem za odpoveď :)