Špaldová vianočná vianočka

Jana Šimkovičová

Ak ste sa tento rok rozhodli spraviť vaše Vianoce zdravšími, máme pre vás neskutočne chutný tip! Špaldovú vianočku s orechami.

Recept týždňa: Špaldová vianočná vianočka
1. DEC 2015
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút

Suroviny: 

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 1 vajce
  • cca 2 dcl mlieka (klasické, mandľové alebo ovsené)
  • 4 PL rastlinného oleja
  • droždie
  • 3 PL kakaa, alebo karobového prášku
  • 2 PL škorice
  • 1 PL stévie (alebo podľa koncentrácie, čítajte obal)
  • štipka soli
  • orechy a sušené ovocie podľa chuti

Postup: 

Preosiatu a zohriatu špaldovú hladkú múku zmiešame so stéviou, štipkou soli, 4 PL rastlinného oleja, vajíčkom a v mandľovom mlieku nakysnutom kvásku (použite, aké mlieko chcete). Pridajte 3 PL karobového prášku (alebo kakaa), 2 PL škorice, vanilkou ochutenú stéviu, sušené ovocie: datle, mango a orechy. Vymiešajte hutné a pevné cesto. Na teplom mieste nechajte kysnúť asi 2 hodiny.

Vykysnuté cesto posypeme pohánkovou múkou, rozdelíme na tri časti a ľahučkým tlakom vyváľkáme v prstoch 3 alebo viac šuľkov. Spletieme do vrkoča. Navrch môžete potlačiť posekané orechy a potrite vodou.

Pečieme (teplovzdušná rúra) pri 160 stupňoch Celzia asi 20 minút. Vytiahneme a necháme vychladnúť. Nekrájame horúce. Či je vianočka upečená, zistíme špáradlom. 

zdravedesiate

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Farebná vianočka zo špaldovej múkyFarebná vianočka zo špaldovej múky

Testujem sériu receptov  s využitím zeleniny  pri pečení, takže som skúsila do tejto tradičnej vianočky pridať mrkvu a hrášok.

 

 

Fitnes bábovkaFitnes bábovka

Bábovka z ovsených vločiek. 

 

Zdravá domáca bábovka bez výčitiekZdravá domáca bábovka bez výčitiek

Milovníčky báboviek, dnes máte šťastný deň!

 


DISKUSIA K ČLÁNKU (1)

Diskusia k článku - Špaldová vianočná vianočka

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

terezalestrange@gmail.com
terezalestrange
 14.3.2018 11:05

Dobrý deň, chcem sa spýtať, že ten kvások, ktorý ste v recepte spomenuli, je z toho droždia, ako uvádzate v ingredienciách? Ak áno, tak koľko potom treba toho droždia, a ako dlho má ten kvások nakysnúť? Ďakujem za odpoveď :)

 

 

TOP články

    Desiatujete každý deň?
    Áno, desiata je dôležitá.
    Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
    Nie, nikdy na to nemám čas.

    Celkom hlasovalo: 1969
    Archív ankiet

    Odber newsletterov
    Tip pre redakciu
    Poslať článok

    Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.