1. DEC 2015

Špaldová vianočná vianočka

Jana Šimkovičová

Ak ste sa tento rok rozhodli spraviť vaše Vianoce zdravšími, máme pre vás neskutočne chutný tip! Špaldovú vianočku s orechami.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 20 minút

Suroviny: 

  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 1 vajce
  • cca 2 dcl mlieka (klasické, mandľové alebo ovsené)
  • 4 PL rastlinného oleja
  • droždie
  • 3 PL kakaa, alebo karobového prášku
  • 2 PL škorice
  • 1 PL stévie (alebo podľa koncentrácie, čítajte obal)
  • štipka soli
  • orechy a sušené ovocie podľa chuti

Postup: 

Preosiatu a zohriatu špaldovú hladkú múku zmiešame so stéviou, štipkou soli, 4 PL rastlinného oleja, vajíčkom a v mandľovom mlieku nakysnutom kvásku (použite, aké mlieko chcete). Pridajte 3 PL karobového prášku (alebo kakaa), 2 PL škorice, vanilkou ochutenú stéviu, sušené ovocie: datle, mango a orechy. Vymiešajte hutné a pevné cesto. Na teplom mieste nechajte kysnúť asi 2 hodiny.

Vykysnuté cesto posypeme pohánkovou múkou, rozdelíme na tri časti a ľahučkým tlakom vyváľkáme v prstoch 3 alebo viac šuľkov. Spletieme do vrkoča. Navrch môžete potlačiť posekané orechy a potrite vodou.

Pečieme (teplovzdušná rúra) pri 160 stupňoch Celzia asi 20 minút. Vytiahneme a necháme vychladnúť. Nekrájame horúce. Či je vianočka upečená, zistíme špáradlom. 

zdravedesiate

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Farebná vianočka zo špaldovej múkyFarebná vianočka zo špaldovej múky

Testujem sériu receptov  s využitím zeleniny  pri pečení, takže som skúsila do tejto tradičnej vianočky pridať mrkvu a hrášok.

 

 

Fitnes bábovkaFitnes bábovka

Bábovka z ovsených vločiek. 

 

Zdravá domáca bábovka bez výčitiekZdravá domáca bábovka bez výčitiek

Milovníčky báboviek, dnes máte šťastný deň!

 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Špaldová vianočná vianočka

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Desiatujete každý deň?
Áno, desiata je dôležitá.
Ako kedy, teda podľa toho, či mám čas.
Nie, nikdy na to nemám čas.

Celkom hlasovalo: 858
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.