Zeleninový špaldový quiche
Minulý víkend som piekla „kolaudačný“ zeleninový koláč v novej rúre z toho, čo som našla na záhrade (teda okrem špargle) a do polhodiny sa zjedol.
Cesto:
- 250 g celozrnnej špaldovej múky
- 160 g masla
- soľ
- cca 7-8 PL studenej vody
Plnka:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 140 g strúhaného syra (chedar, alebo kozí syr)
- 4 vajcia
- zelenina podľa chuti (ja som použila špargľu, rajčiny a špenát)
- 2 strúčiky cesnaku
- kúsok masla
- bylinky (u mňa vyhral kôpor a petržlen)
- soľ, korenie
Postup:
Všetky ingrediencie na cesto vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme odpočinúť v chladničke na cca 1 hodinku. Medzitým si v miske rozšľaháme vajcia, pridáme syr, šľahačku, bylinky, dochutíme soľou a korením. Špargľu ošúpeme, odrežeme drevnaté konce (cca 1 cm) a varíme v osolenej vode spolu s kúskom masla cca 5 minút. Rajčiny nakrájame na kolieska. Na olivovom oleji speníme cesnak, pridáme špenát a restujeme, pokiaľ nie je al dente.
Pripravené cesto rozvaľkáme na plát, vystelieme ním tortovú, alebo koláčovú formu, poprepichujeme na niekoľkých miestach vidličkou a dáme zapiecť na 180 stupňov Celzia na cca 10-15 minút. Potom na cesto vylejeme šlahačkovú zmes a navrch poukladáme zeleninu. Koláč pečieme, pokým nie je zlatistý.
Necháme ho vychladnúť aspoň 1-2 hodiny, keď je vlažný, lepšie sa krája.
Odporúčame prečítať:
Čo potrebujeme jesť, keď rysujeme
Hlavné chyby v zdravej výžive