Zeleninový deň uľaví vášmu telu a žalúdku
Ak sa cítite nafúknutí, totálne plní a bez energie, skúste si naordinovať deň ľahkých jedál. Stavte na zeleninu, ktorá vám pomôže zrýchliť metabolizmus a osvieži nielen váš traviaci trakt. Máme pre vás tip na zdravé zeleninové menu.
Ak by ste mali chuť spraviť si zdravé a ľahké obedové menu, ktoré vám aj rýchlo pretrávi, skúste to moje. Skladá sa zo zeleninovej polievky s celozrnými haluškami a zo zeleninového rizota so sójovými granulkami. Nejde o žiadne prevratné novinky, ale možno vás to inšpiruje, ak neviete čo variť :) Túto kombináciu varím doma pomerne často a moji dvaja chlapi ju milujú.
Zeleninové rizoto so sójovými granulkami
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 40 minút
SUROVINY:
200 g ryže natural
150 g sójových granuliek / kociek
1 brokolica
2 mrkvy
1 cibuľa
Štipka soli, čierneho korenia, červenej papriky, kurkumy
POSTUP:
Sójové granulky zalejete v miske horúcou vodou. Stačí, ak ich tak necháte 5 minút a keď zmäknú, tak ich scedíte. Namiesto vody môžete použiť napríklad šťavu z polievky, tak granulky naberú viac na šťavnatosti a chuti. Potom uvaríte ryžu a zeleninu. Čo sa týka zeleniny, môžete použiť akúkoľvek, akú doma máte. Všetko spolu zmiešate, pridáte koreniny a hotovo. Rizoto si môžete dochutiť napríklad parmezánom, ktorý si nasýpete alebo nastrúhate navrh.
POZNÁMKA:
Ako prvú si uvarte ryžu, pretože naturálna ryža potrebuje viac času. Ja ju varím tak, že ryžu najprv v hrnci na sucho upražím až nadobudne svetlohnedú farbu. Pridám vodu, len toľko aby v nej ryža neplávala, bola iba namočená. Pridám k nej cibuľu rozkrojenú na polovicu. Postupne dolievajte vodu až pokiaľ ryža nezmäkne.
Popritom ako varíte ryžu, prichystáte si granulky a zeleninu. Ušetríte čas.
Zeleninová polievka s celozrnými krupicovými haluškami
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút
SUROVINY:
Koreňová zelenina ako mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, pór atď.
2 vajíčka
Celozrná krupica
Štipka soli, čierneho korenia, červenej papriky, kurkumy
POSTUP:
Koreňovú zeleninu si očistíte a nakrájate na drobné kúsky. Zeleninu zvyknem jemne popražiť na oleji. Používam cereálny ole s prídavkom oleja z orechov a čiernych ríbezlí. Pridám štipku červenej papriky, korenia, soli a kurkumy. Keď je celá zmes jemne opražená, zalejem ju vodou a povarím zhruba 20 minút. Keď je zelenina mäkká pridám celozrné halušky. Tie dostanem tak, že do misky rozbijem dve vajcia a postupne pridávam celozrnú krupicu, pridám štipku soli, červenej papriky a kvapku oleja. Celú zmes vymiešam do tuhšej masy tak, aby sa z nej dali tvarovať halušky. Tie postupne pridáte do polievky.
Ak jedlá vyskúšate, dajte nám vedieť ako chutili.