Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Zeleninový deň uľaví vášmu telu a žalúdku

Ak sa cítite nafúknutí, totálne plní a bez energie, skúste si naordinovať deň ľahkých jedál. Stavte na zeleninu, ktorá vám pomôže zrýchliť metabolizmus a osvieži nielen váš traviaci trakt. Máme pre vás tip na zdravé zeleninové menu.  

Recept týždňa: Zeleninový deň uľaví vášmu telu a žalúdku
10. JAN 2013

Ak by ste mali chuť spraviť si zdravé a ľahké obedové menu, ktoré vám aj rýchlo pretrávi, skúste to moje. Skladá sa zo zeleninovej polievky s celozrnými haluškami a zo zeleninového rizota so sójovými granulkami. Nejde o žiadne prevratné novinky, ale možno vás to inšpiruje, ak neviete čo variť :) Túto kombináciu varím doma pomerne často a moji dvaja chlapi ju milujú.

Zeleninové rizoto so sójovými granulkami

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 40 minút

 

rizoto

SUROVINY:

200 g ryže natural

150 g sójových granuliek / kociek

1 brokolica

2 mrkvy

1 cibuľa

Štipka soli, čierneho korenia, červenej papriky, kurkumy

POSTUP:

Sójové granulky zalejete v miske horúcou  vodou. Stačí, ak ich tak necháte 5 minút a keď zmäknú, tak ich scedíte. Namiesto vody môžete použiť napríklad šťavu z polievky, tak granulky naberú viac na šťavnatosti a chuti. Potom uvaríte ryžu a zeleninu. Čo sa týka zeleniny, môžete použiť akúkoľvek, akú doma máte. Všetko spolu zmiešate, pridáte koreniny a hotovo. Rizoto si môžete dochutiť napríklad parmezánom, ktorý si nasýpete alebo nastrúhate navrh.  

POZNÁMKA:

Ako prvú si uvarte ryžu, pretože naturálna ryža potrebuje viac času. Ja ju varím tak, že ryžu najprv v hrnci na sucho upražím až nadobudne svetlohnedú farbu. Pridám vodu, len toľko aby v nej ryža neplávala, bola iba namočená. Pridám k nej cibuľu rozkrojenú na polovicu. Postupne dolievajte vodu až pokiaľ ryža nezmäkne.

Popritom ako varíte ryžu, prichystáte si granulky a zeleninu. Ušetríte čas.

Zeleninová polievka s celozrnými krupicovými haluškami

Čas prípravy: 10 minút

Čas varenia: 20 minút

 

polievka2 

SUROVINY:

Koreňová zelenina ako mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, pór atď.

2 vajíčka

Celozrná krupica

Štipka soli, čierneho korenia, červenej papriky, kurkumy

POSTUP:

Koreňovú zeleninu si očistíte a nakrájate na drobné kúsky. Zeleninu zvyknem jemne popražiť na oleji. Používam cereálny ole s prídavkom oleja z orechov a čiernych ríbezlí. Pridám štipku červenej papriky, korenia, soli a kurkumy. Keď je celá zmes jemne opražená, zalejem ju vodou a povarím zhruba 20 minút. Keď je zelenina mäkká pridám celozrné halušky. Tie dostanem tak, že do misky rozbijem dve vajcia a postupne pridávam celozrnú krupicu, pridám štipku soli, červenej papriky a kvapku oleja. Celú zmes vymiešam do tuhšej masy tak, aby sa z nej dali tvarovať halušky. Tie postupne pridáte do polievky.

Ak jedlá vyskúšate, dajte nám vedieť ako chutili.

Autor: Jana Šimkovičová

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Zeleninový deň uľaví vášmu telu a žalúdku

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.