Odporúčame prečítať: Chcete byť zdraví, štíhli a výkonní? Jedzte červenú repu!
Cviklové čipsy
Suroviny:
- 4 stredne veľké cvikle
- 2 čajové lyžičky olivového oleja
- 1 čajová lyžička soli
Cuketové čipsy
Suroviny:
- 4 stredne veľké cukety
- 2 čajové lyžičky olivového oleja
- 1,5 čajovej lyžičky soli
Kelové čipsy
Suroviny:
- 1 stredne veľký kel
- 2 čajové lyžičky olivového oleja
- 1 čajová lyžička kari korenia
Postup:
Cviklu pokrájame na tenšie, asi 1mm hrubé kolieska (cuketu na hrubšie: 2mm, kel pokrájame na rezance).
Vo väčšej miske zmiešame olej so soľou, pridáme pokrájanú cvikľu (cuketu, kel) a poriadne premiešame.
Čipsy poukladáme do sušičky vedľa seba ako rybie šupiny a dáme sušiť na 50 stupňov Celzia na 6-8 hodín. Ak nemáte sušičku, môžete sušiť v rúre pri 50-tich stupňoch Celzia, tiež 6-8 hodín, kým nie sú chrumkavé.
Ak si to chcete urýchliť, tak ich môžete opiecť pri teplote 200°C asi 10 minút. Potom skontrolujte, jemne premiešajte a pečte ďalších 10 minút. Treba však byť veľmi opatrní, lebo sa môžu rýchlo pripáliť. Keď už sú chrumkavé, môžete vybrať a nechať vychladnúť. Týmto procesom úpravy pri vysokej teplote sa však môže stratiť viac živín.
Zdravotné okienko
Kel je rovnako ako jeho súrodenci: kapusta, brokolica, kaleráb, karfiol, vynikajúcim zdrojom beta karoténu a vitamínu C. Ďalej nášmu telu dodáva aj kyselinu listovú, železo a vápnik. A takto usušený chutí určite oveľa lepšie ako kelový prívarok, ktorý si väčšina z nás pamätá zo školskej jedálne.