Zdravá čokoládová tortička
Keďže sa už nejaký čas zaoberám zdravou stravou a nie je mi jedno, čo vkladám do úst, začala som pátrať po zdravých dobrotách.
Suroviny na korpus:
- 1 šálka orechov (ja používam vlašské)
- 1 šálka strúhaného kokosu
- ½ šálky sušených datlí alebo sliviek
- 1 lyžička kokosového oleja
- trošku agávového (prípadne iného) sirupu
Tip:
Namiesto orieškov či kokosu môžete použiť rôzne vločky či semienka. Snažte sa však zachovať pomer suchej časti a sušeného ovocia, aby vám hmota držala pekne pokope.
Suroviny na plnku:
- 4 ks banánov
- 100 g horkej čokolády (čím viac kakaa obsahuje, tým lepšie – ak bude pre vás horká, môžete ju zjemniť pridaním agávového sirupu)
Postup:
Banány ošúpeme, nakrájame na kolieska, dáme do misky a necháme ich 1-2 hodiny odpočívať v mrazničke. Na ohni si roztopíme horkú čokoládu a necháme ju vychladnúť (musí nám však zostať tekutá, aby sme s ňou vedeli pracovať). Ideme na korpus. Nakrájame si sušené ovocie a šupneme ho do kuchynského robota. Pridáme k nemu oriešky a kokos (prípadne semienka, či vločky podľa chute). Prilejeme kokosový olej, ak máme radi sladké, pridáme aj agávový sirup. Na dno tortovej formy vysypeme pripravenú hmotu a dobre ju popritláčame prstami, aby sa nám pri krájaní nerozpadala. Dáme ju aspoň na 1 hodinku do chladničky. Vytiahneme banány a roztlačíme ich vidličkou, prilejeme k nim horkú čokoládu a dobre premiešame. Korpus vyberieme z chladničky a rozotrieme naň polevu. Vrch posypeme kokosom, prípadne poprášime kakaom, či ozdobíme ovocím podľa chuti. Tortičku umiestnime na niekoľko hodín do chladničky. Ak nemáme čas tak dlho čakať, rýchlejšie nám stuhne v mrazničke.