Zajačia roláda s mäsom a špenátom
Pripravíme si spolu naozajstnú mäsovo-mäsovú roládu a to s použitím kvalitného zajačieho mäsa.
Čo budeme potrebovať na 6 porcií:
- 450 g domáceho králika
- 300 g mletého bravčového mäsa (môže byť aj morčacie stehno, alebo mäso z králika a pod.)
- 250 g čerstvého špenátu
- 15 g cesnaku
- 50 g šalotky, alebo cibule
- 20 ml repkového oleja
- soľ, korenie, mletá paprika podľa chuti
Príprava:
Mleté mäso osoľte, pridajte korenie a mletú papriku a nadrobno nakrájanú cibuľku. Premiešajte a nechajte v chlade. Čerstvý baby špenát dajte na rozohriatu panvicu s trochou oleja, osoľte ho mierne a nechajte prejsť teplotou, zmenší svoj objem. Nechajte vychladiť. Zo zajaca odrežte zadné stehná a od chrbtice opatrne vykostite.
Ešte predtým ponúkame postup pre tých z vás, ktorí budete vykosťovať prvýkrát:
Ostrým tenkým nožom, tzv. vykosťovacím narežte mäso okolo chrbtice a pomaly oddeľujte mäso od kostí, postupujte opatrne najskôr na jednej strane a potom pokračujte ďalej. Prípadné „ diery“ zaplátate pri balení a roláda bude pekne držať. Takto získané pláty mäsa položte na dosku, osoľte a okoreňte z oboch strán. Na pláty mäsa rozdeľte upravený špenát a do stredu položte valček z mletého mäsa. Opatrne zrolujte a zabaľte do alobalu, ktorý ste potreli olejom. Pevne utiahnite a vložte do pekáčika, do ktorého ste dali trochu vody, alebo vývaru. Takto pripravené rolády vložte do vyhriatej rúry a pečte cca 30 minút na 200 stupňov Celzia. Opatrne odstráňte alobal a rolády nakrájajte na úhľadné porcie (cca 1,5 cm) a podávajte s ryžou, alebo zemiakmi a šalátom.
Takto pripravená roláda je vhodná aj na studené misy.
Čas na prípravu: 60 minút
Výživové hodnoty na 1 porciu: 229Kcal, Bielkoviny: 28g, Sacharidy: 2g, Tuky: 9g