Voňavý cícer s kuskusom
Kuskus je výborná potravina. Dopriať si ho môžu aj celiatici, je aj v ryžovom stave a má aj zdravšiu celozrnnú verziu. Cícer je zas skvelý zdroj proteínov. Obe potraviny si viete dať v akejkoľvek kombinácii so zeleninou, prípadne aj s mäsom alebo rybami.
Celkový čas prípravy: 30 minút
Porcie: 4
Suroviny
- 250 g uvareného cicera (1 konzerva)
- 150 g celozrnného kuskusu
- 2 l vývaru zo zeleniny alebo prevarenú horúcu vodu
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 veľká šalotka
- 0,5 L kokosového mlieka
- 1 menšia hlávka karfiola
- 1 kápia
- petržlenová vnať
- lupienková alebo himalájska soľ
- podľa chuti si pridajte cuketu, patizón či inú zeleninu
Postup
1. Kuskus zalejeme v miske vodou, premiešame, necháme odstáť 2 minúty a ochutnáme, či zmäkol. Ak je stále veľmi tvrdý, zalejeme ho znova a premiešame.
Prikryjeme ho pokrievkou, aby sa sparil. V poslednej fáze kuskus mierne osolíme a vmiešame, napríklad repkový, ľanový, makový alebo iný olej, výborný je orechový s čili.
2. Kým sa "parí" kuskus, pripravíme si cícer. Vyberieme veľkú a hlbokú panvicu. Na rozpálenej panvici zohrejeme olej a pripravíme cibuľový základ z jemnej šalotky. Základom rozumieme zmes cibule tepelne upravenej tak, aby nám zahustila jedlo, ktoré na nej pripravíme.
3. Na cibuľový základ dáme prehriať cicer s nadrobno nakrájaným cesnakom a kápiou. Používame iba uvarený alebo sterilizovaný cícer, ktorý posolíme.
4. Pridáme kokosové mlieko, nalámané ružičky karfiolu, vňať a červené korenie tandori masala. Ja ho pridávam po skúsenostiach kvôli miernej pikantnosti, v množstve asi 2 PL na 0,5 l kokosového mlieka. Prevaríme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
5. Celú zmes počas varenia miešame, kokosové mlieko zredukujeme a korenie redukciou dostane naozaj červenú farbu. Spočiatku je jahodovo ružové, tak sa nezľaknite. Do zredukovanej zmesi pridáme cuketu a premiešame. Jedlo je hotové.
6. Hotovú zmes nalejeme na kuskus. Všetko podávame na väčších a prehriatych tanieroch.
Tento chutný fit recept nájdete v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY, spolu s ďalšími 60 overenými receptami, ktoré si pripravíte jednoducho a rýchlo do 30 minút.