Var rýchlo a chutne s knihou ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2.

Voňavý cícer s kuskusom

Kuskus je výborná potravina. Dopriať si ho môžu aj celiatici, je aj v ryžovom stave a má aj zdravšiu celozrnnú verziu. Cícer je zas skvelý zdroj proteínov. Obe potraviny si viete dať v akejkoľvek kombinácii so zeleninou, prípadne aj s mäsom alebo rybami.

Kuskus_Cicer
Zdroj: StockAdobe
24. NOV 2022

Celkový čas prípravy: 30 minút

Porcie: 4

Suroviny

  • 250 g uvareného cicera (1 konzerva)
  • 150 g celozrnného kuskusu
  • 2 l vývaru zo zeleniny alebo prevarenú horúcu vodu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 veľká šalotka
  • 0,5 L kokosového mlieka
  • 1 menšia hlávka karfiola
  • 1 kápia
  • petržlenová vnať
  • lupienková alebo himalájska soľ
  • podľa chuti si pridajte cuketu, patizón či inú zeleninu

Postup

1. Kuskus zalejeme v miske vodou, premiešame, necháme odstáť 2 minúty a ochutnáme, či zmäkol. Ak je stále veľmi tvrdý, zalejeme ho znova a premiešame.

Prikryjeme ho pokrievkou, aby sa sparil. V poslednej fáze kuskus mierne osolíme a vmiešame, napríklad repkový, ľanový, makový alebo iný olej, výborný je orechový s čili.

2. Kým sa "parí" kuskus, pripravíme si cícer. Vyberieme veľkú a hlbokú panvicu. Na rozpálenej panvici zohrejeme olej a pripravíme cibuľový základ z jemnej šalotky. Základom rozumieme zmes cibule tepelne upravenej tak, aby nám zahustila jedlo, ktoré na nej pripravíme.

3. Na cibuľový základ dáme prehriať cicer s nadrobno nakrájaným cesnakom a kápiou. Používame iba uvarený alebo sterilizovaný cícer, ktorý posolíme.

4. Pridáme kokosové mlieko, nalámané ružičky karfiolu, vňať a červené korenie tandori masala. Ja ho pridávam po skúsenostiach kvôli miernej pikantnosti, v množstve asi 2 PL na 0,5 l kokosového mlieka. Prevaríme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

5. Celú zmes počas varenia miešame, kokosové mlieko zredukujeme a korenie redukciou dostane naozaj červenú farbu. Spočiatku je jahodovo ružové, tak sa nezľaknite. Do zredukovanej zmesi pridáme cuketu a premiešame. Jedlo je hotové.

6. Hotovú zmes nalejeme na kuskus. Všetko podávame na väčších a prehriatych tanieroch.

Tento chutný fit recept nájdete v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY, spolu s ďalšími 60 overenými receptami, ktoré si pripravíte jednoducho a rýchlo do 30 minút.

Zdravé rýchlovky


Autor článku

Henrieta

Henrieta Peškovičová

Jedlo pripravujem z toho, čo príroda ponúka. Založila som projekt Food and Figure R-evolution, kde majú miesto tí, ktorí chcú prejsť na zdravší životný štýl. Nie som lekár, nie som vedec, som len človek, ktorý si váži to, čo na Zemi dostal k tomu, aby mohol žiť." Jej ďalšie recepty nájdete aj na:

https://www.facebook.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Voňavý cícer s kuskusom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.