Vianočné pečenie bez tolerancie - výber naj receptov
Vychutnajte si vianočné jedlá, aj keď máte intoleranciu na lepok alebo laktózu. Nasledujúci výber z naj receptov pre vianočné pečenie poteší zdravé telo aj chuťové poháriky.
RECEPTY BEZ LAKTÓZY
Vianočná proteínovo-ovsená štóla
Porcie: 8
Čas prípravy: 25 min.
Suroviny:
3 hrnčeky ovsených bezlepkových vločiek-rozmixované na múku ponorným mixérom
2 odmerky vanilkového proteínu
2 PL ryžovej múky
1 ČL prášku do pečiva bez lepku
2 vajcia
100g hrozienok
50g sušených višní bez cukru
100g sušených jabĺčok-kocky alebo marhúľ
100g ďatlí nakrájaných na malé kúsky
hrsť vlašských orechov posekaných na drobno
1 ČL škorice
1 ČL kardamónu
1 PL strúhanej citrónovej kôry
2dcl vody
Postup:
Hrozienka, ďatle a višne si najprv namočte na 30 minút (pred zmiešaním všetkých ingrediencií) do teplej vody na očistenie. Následne všetko zmiešate dokopy. Vznikne vám trošku lepivé cesto.
Urobíte si 3 bochníky a dáte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečiete cca 25 minút na 160° do zlatista (netreba dlho piecť, aby štóla nebola suchá), takto je chutná a vláčna :)
Zdroj: Oľga Bartalská, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2
Fit sušienky
Celkový čas prípravy: 20 minút
Porcie: 20
Suroviny:
1 HR špaldovej hladkej múky
1 HR ovsených vločiek
¾ HR trstinového cukru
¾ HR lieskových orechov
8 PL kokosového oleja
4 PL kakaa
2 PL medu/javorového sirupu
2 ČL mletej škorice
1 ČL sódy bikarbóny
2 vajíčka
Postup:
Lieskové orechy pomelieme. Zvlášť zmiešame suchú a zvlášť mokrú zmes. Nakoniec ich zmiešame obe dokopy.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Pripravíme si plech s papierom. Na plechu tvarujeme pomocou lyžice placky. Môžeme to robiť aj rukami, ktoré si priebežne namáčame vo vode. Pečieme 10 – 12 minút.
Zdroj: Viera Gurová, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2
RECEPTY BEZ LEPKU
Tvarohový koláč bez múky
Čas prípravy: 35 min.
Počet porcií: 15 ks
Suroviny:
1 kg hladkého tvarohu
6 vajec (oddeliť)
300 g kokosového cukru (alternatívou je brezový či trstinový cukor, prípadne med)
2 balenia vanilkového pudingu Dr. Oetker
Postup:
Oddelíme žĺtky od bielok. V miske si zmiešame tvaroh, žĺtky, cukor a vanilkový puding. Všetko spolu vymiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne primiešame k tvarohovej zmesi.
Do pripravenej vymastenej tortovej formy vylejeme celú zmes a pečieme na 175 stupňoch asi 25 minút.
Zdroj. Lea Grančič, NABITÁ KUCHÁRKA
Fit termix
Príprava: 30 minút
Počet porcií: 6
Suroviny:
500 g jemného mäkkého tvarohu
250 ml kyslej smotany (poprípade gréckeho jogurtu)
1 balenie vanilkového cukru
10 ks datlí
1 ČL kakaa
100 g 70 % horkej čokolády (cca 150 – 20 g si odložte na nastrúhanie, poslúži na posypanie termixu)
Postup:
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Datle zalejeme horúcou vodou a necháme ich cca 30 minút zmäknúť. Potom ich scedíme a spolu s vanilkovým cukrom rozmixujeme ručným mixérom na hladkú kašu.
Tvaroh vymiešame s datľovou kašou, pridáme kyslú smotanu, opäť premiešame a potom pomocou metličky primiešame horkú čokoládu. Ak by bol krém málo sladký, môžeme pridať malé množstvo cukru. Krém nalejeme do sklených pohárov, nahrubo nasekáme alebo postrúhame horkú čokoládu a krém posypeme. Necháme minimálne 3 hodiny vychladiť v chladničke.
Zdroj: Patricia Zlámalová, NABITÁ KUCHÁRKA
Ďalšie chutné fit recepty od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete aj v knihách z našej produkcie na www.eshop.cvicte.sk.