Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Vianočné pečenie bez tolerancie - výber naj receptov

redakcia

Vychutnajte si vianočné jedlá, aj keď máte intoleranciu na lepok alebo laktózu. Nasledujúci výber z naj receptov pre vianočné pečenie poteší zdravé telo aj chuťové poháriky.

Vianočné pečenie bez tolerancie - výber naj receptov
Zdroj: Taylor Grote / Unsplash
17. DEC 2020

RECEPTY BEZ LAKTÓZY

Vianočná proteínovo-ovsená štóla

Porcie: 8

Čas prípravy:  25 min.

Suroviny:

3 hrnčeky ovsených bezlepkových vločiek-rozmixované na múku ponorným mixérom

2 odmerky vanilkového proteínu

2 PL ryžovej múky

1 ČL prášku do pečiva bez lepku

2 vajcia

100g hrozienok

50g sušených višní bez cukru

100g sušených jabĺčok-kocky alebo marhúľ

100g ďatlí nakrájaných na malé kúsky

hrsť vlašských orechov posekaných na drobno

1 ČL škorice

1 ČL kardamónu

1 PL strúhanej citrónovej kôry

2dcl vody

Postup:

Hrozienka, ďatle a višne si najprv namočte na 30 minút (pred zmiešaním všetkých ingrediencií) do teplej vody na očistenie. Následne všetko zmiešate dokopy. Vznikne vám trošku lepivé cesto.

Urobíte si 3 bochníky a dáte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečiete cca 25 minút na 160° do zlatista (netreba dlho piecť, aby štóla nebola suchá), takto je chutná a vláčna :)

Zdroj: Oľga Bartalská, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2

Fit sušienky

Celkový čas prípravy: 20 minút

Porcie: 20

Suroviny:

1 HR špaldovej hladkej múky

1 HR ovsených vločiek

¾ HR trstinového cukru

¾ HR lieskových orechov

8 PL kokosového oleja

4 PL kakaa

2 PL medu/javorového sirupu

2 ČL mletej škorice

1 ČL sódy bikarbóny

2 vajíčka

Postup:

Lieskové orechy pomelieme. Zvlášť zmiešame suchú a zvlášť mokrú zmes. Nakoniec ich zmiešame obe dokopy.

Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Pripravíme si plech s papierom. Na plechu tvarujeme pomocou lyžice placky. Môžeme to robiť aj rukami, ktoré si priebežne namáčame vo vode. Pečieme 10 – 12 minút.

Zdroj: Viera Gurová, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2


RECEPTY BEZ LEPKU

Tvarohový koláč bez múky

Čas prípravy: 35 min.

Počet porcií: 15 ks

Suroviny:

1 kg hladkého tvarohu

6 vajec (oddeliť)

300 g kokosového cukru (alternatívou je brezový či trstinový cukor, prípadne med)

2 balenia vanilkového pudingu Dr. Oetker

Postup:

Oddelíme žĺtky od bielok. V miske si zmiešame tvaroh, žĺtky, cukor a vanilkový puding. Všetko spolu vymiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne primiešame k tvarohovej zmesi.

Do pripravenej vymastenej tortovej formy vylejeme celú zmes a pečieme na 175 stupňoch asi 25 minút.

Zdroj. Lea Grančič, NABITÁ KUCHÁRKA

Fit termix

Príprava: 30 minút

Počet porcií: 6

Suroviny:

500 g jemného mäkkého tvarohu

250 ml kyslej smotany (poprípade gréckeho jogurtu)

1 balenie vanilkového cukru

10 ks datlí

1 ČL kakaa

100 g 70 % horkej čokolády (cca 150 – 20 g si odložte na nastrúhanie, poslúži na posypanie termixu)

Postup:

Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Datle zalejeme horúcou vodou a necháme ich cca 30 minút zmäknúť. Potom ich scedíme a spolu s vanilkovým cukrom rozmixujeme ručným mixérom na hladkú kašu.

Tvaroh vymiešame s datľovou kašou, pridáme kyslú smotanu, opäť premiešame a potom pomocou metličky primiešame horkú čokoládu. Ak by bol krém málo sladký, môžeme pridať malé množstvo cukru. Krém nalejeme do sklených pohárov, nahrubo nasekáme alebo postrúhame horkú čokoládu a krém posypeme. Necháme minimálne 3 hodiny vychladiť v chladničke.

Zdroj: Patricia Zlámalová, NABITÁ KUCHÁRKA

Ďalšie chutné fit recepty od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete aj v knihách z našej produkcie na www.eshop.cvicte.sk.

promo kníh


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Vianočné pečenie bez tolerancie - výber naj receptov

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.