Vegánsky červený boršč
Vegáni si ho môžu dochutiť sójovým jogurtom, vegetariáni gréckym.
Čas prípravy: menej ako 6 hodín
Doba varenia: menej ako 3 hodiny
Suroviny na 10 porcií:
- 1 veľký sladký zemiak
- 300 g cíceru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 8 stredne veľkých paradajok
- 2 mrkvy
- 1 repa
- 200 g kapusty
- 100 g petržlenu a kôpru
- 3 l vody
- Šťava z 1/2 citróna
- 3 bobkové listy
- 3 ks celého čierneho korenia
- 3 PL panenského olivového oleja
- soľ, korenie
Príprava:
Cícer namočíme do vody na 3-4 hodiny. Potom vodu vylejeme a cícer varíme na strednom ohni asi hodinu. Medzitým si pripravíme ostatnú zeleninu. Zemiak ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Mrkvu a repu posekáme zvlášť pomocou mixéra alebo kuchynského robota. Odložíme bokom.
Pripravíme si paradajkovú omáčku. Očistíme paradajky, cibuľu a cesnak. Všetky ingrediencie dôkladne rozmixujeme v mixéri. Medzitým nahrubo posekáme kôpor a petržlen, kapustu nakrájame na veľmi tenké prúžky. Akonáhle je cícer uvarený, pridáme polovicu z nakrájaného zemiaka a necháme variť ešte ďalších 30 minút. Potom vmiešame paradajkovú omáčku a varíme 20 minút. Pridáme zvyšnú časť zemiaka a nakrájanú mrkvu. Po 20-tich minútach pridáme repu a kapustu a varíme ďalších 20 minút. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu, bobkový list, celé čierne korenie a olivový olej a dovaríme na miernom ohni ešte 15 minút. Na záver osolíme a okoreníme. Odstavíme a dochutíme posekaným petržlenom a kôprom, prikryjeme pokrievkou. Asi o 20 minút bude vegánsky červený boršč pripravený na podávanie.
- Vegetariánska verzia: servírujeme s kyslou smotanou alebo gréckym jogurtom
- Vegánska verzia: servírujeme so sójovým jogurtom alebo jogurtom z kokosového mlieka