(bez obsahu laktózy, bezlepkový, bezvaječný, bez cukru)
Čas prípravy: menej jako 3 hodiny
Doba varenia: menej jako 40 minút
Suroviny na 6 porcií:
Na prípravu žemlí
- 300 g špaldovej múky
- 200 g ovsenej múky
- 300 ml mandľového mlieka
- 200 ml teplej vody
- 1 balíček droždia
- 1 PL medu
- 2 PL ľanových semienok
- ½ ČL soli
Na prípravu placiek
- 200 g cícera
- 150 g mrazenej kukurice
- 3 PL ovsenej múky
- ½ ČL rasce
- ½ ČL mletej papriky
- 1/3 ČL oregana
- kôra z 1 citróna
- 2 PL panenského olivového oleja
- soľ
Na prípravu omáčky
- 250 g cherry paradajok
- 1 PL jablčného octu
- 1 ČL horčicových semien
- 1 ČL cesnakového prášku
- 1 šalotka
- soľ, korenie
Na prípravu hamburgera
- dijonská horčica
- paradajky
- zelený šalát
- avokádo
Postup:
Príprava žemlí
Zmiešame všetky suché ingrediencie a odložíme bokom. Medzitým zmiešame mandľové mlieko s teplou vodou a medom. Potom pomaly primiešavame zmes mandľového mlieka do zmesi s múkou. Postupne vypracujeme veľmi lepkavé a jemné cesto. Rozdelíme ho na 6 samostatných žemlí, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút.
Príprava placiek
Cícer namočíme do vody na 2-3 hodiny. Potom vodu vylejeme a cícer dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a varíme na miernom ohni, pokiaľ nie je cícer hotový.Rovnaký postup opakujeme pri varení kukurice. Cícer a kukuricu necháme vychladnúť a potom pomelieme. Pridáme korenie, soľ a citrónovú kôru. Nakoniec pridáme ovsenú múku a opäť všetko spolu rozmixujeme. Zo zmesi formujeme placky a umiestnime ich do chladničky na 30 minút. Potom placky osmažíme dozlatista na olivovom oleji z oboch strán.
Príprava paradajkovej omáčky
Rozmixujeme paradajky a cibuľu. Zmes vylejeme do hrnca a privedieme k varu. Pridáme ostatné suroviny a udržujeme na malom ohni ešte 20 minút.
Nakoniec si vytvoríme chutný vegánsky burger.