Údené guličky na zeleninovej podstielke
Ľahké a výživné guličky z údeného tofu, ktoré odporúčame aj k špagetám s paradajkovou omáčkou.
Potrebujeme:
- údené tofu (250g)
- stredne veľkú cukinu
- 3 mrkvy
- 2 polievkové lyžice tahini
- vajíčko
- červenú cibuľu
- parmezán
- bazalku ( najlepšie čerstvú)
- celozrnnú strúhanku
- slnečnicové semiačka
Postup:
Najprv si pripravíme zeleninovú podstielku. Umyjeme si cukinu, očistíme mrkvy a nakrájame na tenšie plátky.
Tie naukladáme do keramického pekáča, alebo pokojne aj na menší plech a dobre posolíme, aby sa cukina trošku vypotila a stratila prípadnú horkastú chuť.
Ako druhý krok nakrájame cibuľu nadrobno a osmažíme na panvici na troche kokosového tuku, alebo oleja. Pridáme veľkú hrsť slnečnicových semiačok, ktoré spolu s cibuľou dosmažíme dozlatista, aby uvolnili vôňu. Rúru si dáme predhriať na 220 stupňov Celzia.
Údené tofu rozdrobíme do misky, kam pridáme aj ostatné ingrediencie: tahini, vajíčko, cca polku šálky nastrúhaného parmezánu, cca 2-3 polievkové lyžice celozrnnej strúhanky, opraženú cibuľku so slnečnicovými semiačkami a natrhané bazalkové lískty. Ochutíme soľou, korením a dobre premiešame. Zo zmesi tvarujeme guľky v priemere cca 3-4 cm. Guličky poukladáme na zeleninovú podstielku a dáme piecť na cca 30 minút, kým povrch guličiek nezíska zlatú farbu. Potom môžeme servírovať. Prajeme vám dobrú chuť!
Odporúčame prečítať:
Malé tekvičky hokkaido. Sú chutné a hlavne zdravé!
Katka Štumpfová vám poradí, ako sa dostať do formy