Tvarohovo-pohánkové guličky
Vymenila som obyčajnú krupicu za tú pohánkovú. Vzniká mlynským spracovaním pohánky, je prirodzene bezlepková a ľahko stráviteľná, s obsahom vlákniny, vitamínov, minerálov a rutínu s pozitívnym účinkom na srdce a cievy. A teda hodnotná a výživná pre deti aj dospelých. Práve kôli vláknine je toto jedlo veľmi sýte, a guličky sú „hutnejšie“ ako z bielej krupice.
A aj keď finále možno vyzerá ako dezert, určite vás nasýti aj ako hlavný chod. Keďže sa do guličiek nepridáva veľa cukru, osladila som ich na tanieri bio čučoriedkovým džemom z Greentree cafe (zloženie je čučuriedky, jablkové pyré, pektín).
SUROVINY
- 250 g hrudkového tvarohu (1 balenie)
- 80 g pohánkovej krupice
- 1 vajíčko
- Štipka soli
- Cca 2 PL hnedého nerafinovaného cukru
Na posýpku:
- Drvený ľan
- Mleté vlašské orechy
- Mandľové lupienky Alebo čo doma nájdete :)
- Plus roztopené maslo
POSTUP
Vajíčko, pohánkovú krupicu a tvaroh zmiešame spolu (najlepšie rukou). Vznikne nám krásne tvarovateľne cesto, z ktorého potom gúľame guličky. Z jednej dávky vznikne cca 15 väčších, odporúčam však robiť menšie. Tie veľké majú po uvarení trocha tuhú konzistenciu. Hádžeme do vriacej vody a varíme cca 5-8 minút, po vyplávaní na vrch sú hotové.Nasucho opražíme oriešky na posýpku.a záver polejeme roztopeným maslom a na tanierik pridáme džem alebo omáčku z čerstvého ovocia.