Tučniakove guličky
Z maku, datlí, pohánky, kakaa a ďalších surovín vzniknú chutné guličky, na ktorých si naozaj pochutíte.
Potrebujeme (asi 25 guličiek):
- 1 šálku pomletého (alebo mixovaného) maku
- 1 šálku namočených datlí
- 1/2 šálky mechanicky lúpanej pohánky (alebo pohánkovej múky)
- 1/2 šálky RAW (nepraženého) kakaa
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 lyžicu kokosového oleja
- 1 ČL vanilkového prášku (alebo vanilkového struku)
- 1 ČL škorice
- 1/2 šálky vlašských orechov (na obalenie)
Postup:
Pohánku necháme naklíčiť (namočíme ju na cca 2 hodiny, opláchneme, necháme klíčiť 2 dni, potom sušíme cca 3 hodiny v sušičke pri teplote do 42 stupňov Celzia a pomelieme na múku), alebo použijeme rovno pohánkovú múku. Druhý variant je menej náročný na čas, ale prvý je zdravší a múka bude výživnejšia. Zmixujeme si namočené datle a potom ich v miske spolu s múkou zmiešame aj s ostatnými ingredienciami: makom, kakaom, javorovým sirupom, kokosovým olejom, vanilkovým práškom a škoricou. V prípade potreby pridáme aj malé množstvo vody z namočených datlí, aby sme spojili hmotu a mohli tvarovať guličky. Tie potom obalíme v pomletých vlašských orechoch a vynikajúce makové jednohubky sú na svete.