TOP 5 fit receptov na vianočné pečenie
Kto by nechcel na Vianoce mlsať! Ale dá sa to aj zdravo. Rozohrejte rúru a vyskúšajte nasledujúcich top 5 fit receptov na vianočné pečenie.
Koláčiky patria k Vianociam, rovnako ako rozprávky - nielen tie tradičné, ale aj nové. Skúste tento rok napiecť aj vy niečo nové a pritom ponechať sladkú vianočnú tradíciu. Nasledujúcich top 5 fit receptov na vianočné pečenie vám bude chutiť a nedostanete pritom do tela zbytočne veľa kalórií.
Cuketovo - čokoládový koláč z Telerána
Suroviny:
200 g cukety
150 g jablčného pyré
4 vajcia
½ ČL prášku do pečiva
¼ ČL sódy bikarbóny
140 g hladnej špaldovej múky
75 g masla
2 ČL kakaa
200 g horkej čokolády
100 g trstinový cukru
štipka škorice
1/2 citróna
Postup:
Cuketu si umyjeme, odrežeme konce a zmixujeme v mixéri. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Nastrúhanú cuketu, čokoládu, zmäknuté maslo a cukor zmiešame v mise.
Ošúpeme jablka, nakrájame ich na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Pridáme štipku škorice, šťavu z citróna a necháme podusiť tak, aby jablká úplne zmäkli. Následne ich ešte popučíme vidličkou.
V druhej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva, sódu bikarbónu, kakao a premiešame. Pridáme jablčné pyré, cuketovú zmes s čokoládou a všetko dobre spolu premiešame, aby sa cesto prepojilo.
Na záver postupne pridávame vajcia a poriadne zamiešame. Do okrúhlej formy vložíme papier na pečenie a vlejeme cesto do vnútra. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 30 minút.
Zdroj: Jana Šimkovičová, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2
Odporúčame: dmBio jablková dreň. 100% ovocie, žiadne prísady. Vychutnajte si Jablkovú dreň značky dmBio ako chutnú desiatu alebo na dochutenie jogurtu a sladkých jedál. Mliečne dezerty a múčniky chutia s ovocnou dreňou obzvlášť výborne. Zaujme vás tiež certifikácia Naturland, čo značí, že výrobok je tej najvyššej kvality.
Zázvorovo-ovsené sušienky z Telerána
Suroviny:
zázvor (5 cm kúsok),
8 PL medu, 70 g ovsených vločiek,
50 g nasekaných mandlí,
135 g ovsenej, alebo špaldovej múky
2 ČL prášku do pečiva,
90 g masla,
1 polovica citróna,
štipka soli
Postup:
Nastrúhame si zázvor do misky. S množstvom zázvoru je to tak, že si ho tam pridajte podľa toho, či máte radi jeho výraznú chuť, alebo nie. Mandle nasekáme na drobné kúsky alebo zmixujeme v mixéri.
Do misky pridáme ovsené vločky, múku, med, prášok do pečiva, mandle a štipku soli. Do zmesi vytlačíme šťavu z citróna.
Osobitne necháme rozpustiť maslo a rozpustené ho vlejeme do misy k ostatným ingredienciám. Všetko spolu vymiešame, až dostaneme cesto.
Na plech položíme papier na pečenie. Z cesta vytvarujeme malú guličku, ktorú na plechu rozotrieme do tvaru placky. Koláčiky majú sušienkový tvar. Ale tvar si môžete zvoliť, aký chcete.
Rúru si nastavíme na 180 stupňov, pečieme zhruba 15 minút.
Zdroj receptu: Jana Šimkovičová, NABITÁ KUCHÁRKA
Brownies bez výčitiek s extra dávkou čokolády
Suroviny:
400 g kvalitnej horkej čokolády
1 PL kokosového oleja
1 ½ hrnčeka špaldovej múky hladkej, alebo mandľovej múky
4 vajíčka
vanilková aróma alebo vanilkový struk
1 hrnček kokosového cukru
1 hrnček roztopeného masla
½ ČL soli
½ hrnčeka kakaového prášku
Postup:
Najskôr rozohrejeme rúru na 180 stupňov Celzia.
200 g čokolády polámeme na kúsky a roztopíme nad parou spolu s kokosovým olejom.
V miske zmiešame roztopené maslo, vajíčka a cukor. Pridáme vanilkovú arómu a roztopenú čokoládu. Postupne pridávame múku, kakaový prášok a soľ. Zmes musí byť úplne hladká, bez hrudiek, preto je dôležité postupne jednotlivé ingrediencie pridávať.
Nakoniec pridáme do cesta kúsky 200 g čokolády.
Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme piecť cca 25 minút (kým sa na povrchu nevytvorí lesklá škrupina).
Zdroj: Justína Mikulášková, NABITÁ KUCHÁRKA
Odporúčame: dmBio Panenský kokosový olej je lisovaný za studena a má jemnú arómu šťavnatého kokosového orechu. Patrí k rastlinným olejom s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, ktoré si do 25°C udržiavajú tuhú konzistenciu. Pri vyššej teplote je tekutý. Vhodný ako prísada do pokrmov, ale tiež ako kozmetikum – prospieva pokožke.
Fit sušienky
Suroviny:
1 HR špaldovej hladkej múky
1 HR ovsených vločiek
¾ HR trstinového cukru
¾ HR lieskových orechov
8 PL kokosového oleja
4 PL kakaa
2 PL medu/javorového sirupu
2 ČL mletej škorice
1 ČL sódy bikarbóny
2 vajíčka
Postup:
Lieskové orechy pomelieme.
Zvlášť zmiešame suchú a zvlášť mokrú zmes. Nakoniec ich zmiešame obe dokopy.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Pripravíme si plech s papierom.
Na plechu tvarujeme pomocou lyžice placky. Môžeme to robiť aj rukami, ktoré si priebežne namáčame vo vode. Pečieme 10 – 12 minút.
Zdroj: Viera Gurová, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2
Bomby z arašidového masla
Príprava: 15 minút
Porcie: 8 ks
Suroviny:
½ pohára strúhaného kokosu
½ pohára ovsených vločiek
1 pohár arašidového masla
¼ pohára ľanových semiačok (pomletých)
1 PL kakaa
2 – 4 PL roztopeného kokosového oleja
1 – 3 PL medu (podľa toho, či chceme sladšie, alebo menej sladké)
mandle na ozdobu
Postup:
Vo väčšej mise zmiešame všetky sypké suroviny, čiže kokos, ovsené vločky, čerstvo pomleté ľanové semiačka, kakao.
Pridáme arašidového maslo a med a opäť dobre premiešame, aby sa vytvorila hustá zmes.
Ak je „cesto“ príliš husté, pridáme podľa potreby kokosový olej. Celú zmes vylejeme do menšej misky, na ktorej dno dáme potravinovú fóliu, nech sa nám zmes lepšie vyberá. Môžeme formovať guľôčky.
Na ozdobu pridáme mandle.
Necháme zachladiť aspoň 2 – 3 hodiny, ideálne cez noc.
Zdroj: Michal Pataky NABITÁ KUCHÁRKA
Odporúčame: Výživné mandle od dmBio sú všetranne využiteľné pri varení a pečení. Či už ako maškrta, k mäsu, rybám, zelenine, ku koláčom alebo keksom, mandle dochutia svojou jemne orieškovou arómou každé jedlo.
Tieto chutné fit recepty nájdete v knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2, spolu s ďalšími 85 receptami od najlepších slovenských trénerov, ktoré si pripravíte jednoducho a rýchlo do 30 minút. Presvedčia vás, že variť zdravšie a chutne je jednoduchšie než si myslíte.