Tofu na mandliach
Syr tofu sa vyrába rozomieľaním uvarených bôbov sóje, z ktorých sa získava sójové mlieko a to sa potom zráža použitím syridla. Obsahuje velmi málo sodíka, nijaký cholesterol a, naopak, množstvo cenných vitamínov (najmä B a E), minerálov (vápnik, horčík či železo) a fytoestrogénov, ktoré pomáhajú udržiavať hormonálnu hladinu organizmu v zdravej rovnováhe.
INGREDIENCIE:
- 2-krát syr tofu (údený alebo neúdený)
- 2 stredne veľké cibule
- ošúpané mandle (ak nemáte, môžete použiť aj iné orechy, napr. kešu alebo arašidy)
- mletá červená paprika
- čierne korenie
- mletá rasca
- soľ
- kari korenie alebo kurkuma
- 1,5 lyžice hnedého cukru
- domáci kečup alebo rajčinový pretlak
- olivový olej
POSTUP:
Tofu nakrájame na menšie kocky, dáme do misky (aj so šťavou, ak je neúdené) a okoreníme čiernym korením, racsou, soľou a červenou paprikou. Odložíme do chladničky asi na 2 hodiny. Odstáte tofu vybereieme a na troche olivového oleja opekáme asi 10 minút dozlatista. Odstavíme a osmažené kocky vysypeme do inej misky. Na tú istú panvicu (s výpekom) nasypeme cibuľu nakrájanú na tenké pásiky, posypeme lyžicou cukru a osmažíme. Keď cibuľka zhnedne a "zosklovatie", prisypeme už hotové tofu, premiešame, pridáme kečup, kari korenie alebo kurkumu, mandle, a podlejeme vodou. Dusíme asi 10 minút na miernom ohni. Vualá, voňavé tofu podávame s hnedou ryžou a dozdobíme zeleninou.