Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Teplý kelový šalát s jablkom a nahým ovsom

Tento recept je veľmi jednoduchý, takmer sa nevarí. Na využitie provitamínu A potrebujeme  tukovú zložku, keďže je rozpustný v tukoch.

Teplý kelový šalát s jablkom a nahým ovsom
16. DEC 2014

Suroviny na 3 porcie: 

  • 1 menší kučeravý kel (alebo obyčajný)
  • 3 jablká
  • gomasio (alebo ľanové a sezamové semienka po 1 PL)
  • 1 ČL kurkumy
  • štipka chilli
  • 1/2 ČL kumínu a horčičného semienka
  • 5 PL kvalitného panenského olivového oleja
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • 240 g uvareného nahého ovsa
  • na záver na poliatie pikantný olej (alebo ľanový)

Postup: 

Kvôli zachovaniu vitamínu C a termolabilných vitamínov skupiny B som zvolila iba krátke ohriatie panenského olivového oleja na panvici, v ktorom  necháme "otvoriť vôňu a účinok korenín" (kurkumy, horčicových podrvených semienok a kumínu: rímskej rasce). Do oleja pridáme mladé lístky kelu, nakrájané na pásiky a povaríme cca 3 minúty. Kel  získa zelenožltú farbu. Pridáme jablko, nakrájané na kocky aj so šupkou, pokvapkáme limetovou šťavou, premiešame a pridáme k vopred uvarenému ovsu, ktorý sme kvôli lepšej stráviteľnosti namáčali deň predtým. Polejeme panenským ľanovým olejom a posypeme gomasiom, čo je makrobiotické dochucovadlo z ľanových a sezamových semienok. Ak nemáme koreniacu zmes  gomasio, použijeme drvené ľanové a sezamové semienka. Týmto obohatíme hodnotné nízkokalorické a nutrične významné  jedlo o omega-3 mastné kyseliny, fytoestrogény a betaglukány. Šalát je ideálne jesť samostatne alebo ako prílohu k steaku, morčaciemu či hovädziemu.

Odporúčame prečítať: Kelový prívarok s domácim chlebíkom

Zdroj receptu: https://horecka.wordpress.com/2014/11/21/kel-takmer-zazracny/

Autor článku

horeckablog

Silvia Horecká

Pracujem takmer pol života v gastronómii a v rámci tovaroznalectva som sa vývojom a štúdiom dostala až k naturopatii a trofologii. Snažím sa v svojom koncepte Terapia jedlom priblížiť ľudom vhodný výber jedál tak aby bolo čo najviac využiteľné pre ich zdravie a uspokojilo aj chuťové poháriky. V súčasnej dobe vediem kurzy varenia spojené s prednáškami a prezentáciou jednodruhových potravín a ich úpravy.

http://horecka.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Teplý kelový šalát s jablkom a nahým ovsom

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.