Teplý kelový šalát s jablkom a nahým ovsom
Tento recept je veľmi jednoduchý, takmer sa nevarí. Na využitie provitamínu A potrebujeme tukovú zložku, keďže je rozpustný v tukoch.
Suroviny na 3 porcie:
- 1 menší kučeravý kel (alebo obyčajný)
- 3 jablká
- gomasio (alebo ľanové a sezamové semienka po 1 PL)
- 1 ČL kurkumy
- štipka chilli
- 1/2 ČL kumínu a horčičného semienka
- 5 PL kvalitného panenského olivového oleja
- 2 PL limetkovej šťavy
- 240 g uvareného nahého ovsa
- na záver na poliatie pikantný olej (alebo ľanový)
Postup:
Kvôli zachovaniu vitamínu C a termolabilných vitamínov skupiny B som zvolila iba krátke ohriatie panenského olivového oleja na panvici, v ktorom necháme "otvoriť vôňu a účinok korenín" (kurkumy, horčicových podrvených semienok a kumínu: rímskej rasce). Do oleja pridáme mladé lístky kelu, nakrájané na pásiky a povaríme cca 3 minúty. Kel získa zelenožltú farbu. Pridáme jablko, nakrájané na kocky aj so šupkou, pokvapkáme limetovou šťavou, premiešame a pridáme k vopred uvarenému ovsu, ktorý sme kvôli lepšej stráviteľnosti namáčali deň predtým. Polejeme panenským ľanovým olejom a posypeme gomasiom, čo je makrobiotické dochucovadlo z ľanových a sezamových semienok. Ak nemáme koreniacu zmes gomasio, použijeme drvené ľanové a sezamové semienka. Týmto obohatíme hodnotné nízkokalorické a nutrične významné jedlo o omega-3 mastné kyseliny, fytoestrogény a betaglukány. Šalát je ideálne jesť samostatne alebo ako prílohu k steaku, morčaciemu či hovädziemu.