Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Tekvicový koláč (bezlepkový)

Máte stále v komore tekvicu? Skúste tento zdravý koláč bez lepku.

Tekvicový koláč (bezlepkový)
18. NOV 2014

Odporúčame prečítať: Pšenový koláč

Suroviny: 

  • 1 hrnček pšena (môže vyskúšať aj s quinou)
  • 2 hrnčeky vody, alebo zeleninového bujónu (bez pridanej soli)
  • 3 vajcia
  • 1 hokaido tekvica (alebo aj iná)
  • 2 cibule nakrájané najemno
  • 3 strúčiky cesnaku
  • korenie: muškátový oriešok, kmín, koriander, biele korenie, čili
  • 2 polievkové lyžice kefíru, alebo kyslej smotany
  • 2 polievkové lyžice nastrúhaného parmezánu
  • 50g masla

Postup:

Do hrnca dajte prepláchnuté pšeno a vodu (bujón) a priveďte do varu. Prikryte a na miernom ohni varte asi 5 minút. Odložte z platničky a nechajte vychladnúť. Do vychladnutého pšena pridajte 1 vajce, maslo a parmezán a poriadne premiešajte. Dno aj boky sklenenej misky, vymastenej kokosovým olejom, vysteľte pšenovou zmesou, aby ste si vytvorili základ, do ktorého môžete dať plnku. Prikryte potravinovou fóliou a dajte aspoň na 15 minút do chladničky.
Tekvicu očistite a pokrájajte na mesiačiky. Spolu s cesnakom rozložte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 180°C. Potom nechajte vychladnúť.
Vo veľkej miske si nachystajte korenie, pridajte tekvicu, olúpaný cesnak, kefír a 2 vajcia. Riadne popučte a premiešajte na kašu. Ak chcete jemný krém, tak to môžete rozmixovať.
Vytiahnite sklenenú misku z chladničky a vyplňte ju tekvicovou zmesou. Navrch pridajte jemne opraženú cibuľu. Koláč vložte do vyhriatej rúry na 180°C a pečte asi 40-45 minút.

Zdravotné okienko:

Tekvica je skvelý zdroj antioxidantov karotenoidov, ktoré spôsobujú aj jej žlto-oranžovú farbu. Tieto rastlinné chemikálie sú momentálne skúmané kvôli pozitívnym účinkom na cukrovku a rakovinu prostaty.
Pšeno aj quinoa sú bezlepkové a nízko alergénne potraviny.

Odporúčame prečítať: Slaný tekvicový koláč so syrom feta

Zdroj receptu: http://www.zdraviebezliekov.sk/jedlo-ako-liek/hlavne-jedla/tekvicovy-kolac/

Autor článku

Evablaho

Eva Blaho

Koncom roka 2011 som sa vrátila z Austrálie, kde som vyštudovala naturopatiu a nutričné poradenstvo. Na základe tejto skúsenosti som získala úplne iný pohľad na stravu, zdravie a životný štýl. Rozhodla som sa nenechať si tieto informácie iba pre seba. Prišla som späť na Slovensko a odvtedy pomáham ľuďom a šírim zdravé informácie prostredníctvom konzultácií, kurzov varenia, prednášok a chutných receptov.

http://www.zdraviebezliekov.sk

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Tekvicový koláč (bezlepkový)

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.