Tekvicový koláč (bezlepkový)
Máte stále v komore tekvicu? Skúste tento zdravý koláč bez lepku.
Odporúčame prečítať: Pšenový koláč
Suroviny:
- 1 hrnček pšena (môže vyskúšať aj s quinou)
- 2 hrnčeky vody, alebo zeleninového bujónu (bez pridanej soli)
- 3 vajcia
- 1 hokaido tekvica (alebo aj iná)
- 2 cibule nakrájané najemno
- 3 strúčiky cesnaku
- korenie: muškátový oriešok, kmín, koriander, biele korenie, čili
- 2 polievkové lyžice kefíru, alebo kyslej smotany
- 2 polievkové lyžice nastrúhaného parmezánu
- 50g masla
Postup:
Do hrnca dajte prepláchnuté pšeno a vodu (bujón) a priveďte do varu. Prikryte a na miernom ohni varte asi 5 minút. Odložte z platničky a nechajte vychladnúť. Do vychladnutého pšena pridajte 1 vajce, maslo a parmezán a poriadne premiešajte. Dno aj boky sklenenej misky, vymastenej kokosovým olejom, vysteľte pšenovou zmesou, aby ste si vytvorili základ, do ktorého môžete dať plnku. Prikryte potravinovou fóliou a dajte aspoň na 15 minút do chladničky.
Tekvicu očistite a pokrájajte na mesiačiky. Spolu s cesnakom rozložte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 180°C. Potom nechajte vychladnúť.
Vo veľkej miske si nachystajte korenie, pridajte tekvicu, olúpaný cesnak, kefír a 2 vajcia. Riadne popučte a premiešajte na kašu. Ak chcete jemný krém, tak to môžete rozmixovať.
Vytiahnite sklenenú misku z chladničky a vyplňte ju tekvicovou zmesou. Navrch pridajte jemne opraženú cibuľu. Koláč vložte do vyhriatej rúry na 180°C a pečte asi 40-45 minút.
Zdravotné okienko:
Tekvica je skvelý zdroj antioxidantov karotenoidov, ktoré spôsobujú aj jej žlto-oranžovú farbu. Tieto rastlinné chemikálie sú momentálne skúmané kvôli pozitívnym účinkom na cukrovku a rakovinu prostaty.
Pšeno aj quinoa sú bezlepkové a nízko alergénne potraviny.