Tekvicovo-hruškové chutney
Chutney sa používa ako príloha k hlavnému jedlu, čiže k mäsu, zelenine, plackám, ryži, bulguru, ale aj k rybám a morským plodom.
26. OKT 2014
Odporúčame prečítať: Malé tekvičky hokkaido. Sú chutné a hlavne zdravé
Potrebujeme:
- 400 g cibule šalotky, alebo sladkej cibule
- 2 kg tekvice hokkaido
- 500 g cukety (ošúpanej a nakrájanej na kocky)
- 1 kg sladkých očistených a nakrájaných hrušiek
- 5 veľkých sladkých paradajok, ktoré predtým sparíme horúcou vodou a olúpeme
- 100 g bio hrozienok (sušených)
- 2 lyžice čerstvého nadrobno nasekaného zázvoru
- 5 strúčikov cesnaku
- 1/2 kávovej lyžičky kardamonu
- 1 malá lyžička kurkumy
- 1/2 kávovej lyžičky kajenského korenia, alebo mletého chilli
- 1/2 kávovej lyžičky mletej škorice a klinčekov
- 1/4 lyžičky mletého nového korenia
- 1/2 kávovej lyžičky horčicového semena (zomlieť v mažiari)
- 400 g trstinového cukru (ak sú hrušky menej sladké tak 500 g cukru)
- 8 lyžíc paradajkového octu (ak nemáte tak jablčného)
- štipku soli
- 3-4 dcl vody na podliatie
Postup:
Nakrájanú zeleninu a hrušky dáme do veľkého nerezového hrnca s pevným, alebo dvojitým dnom. Posypeme cukrom a koreninami premiešame a necháme polhodinu postáť. Pridáme ocot podlejeme vodou a na miernom ohni varíme hodinu a pol až dve hodiny. Všetko musí byť rozvarené a mäkké, ak chcete môžete to ešte prepasírovať podľa vašich predstáv, alebo zľahka zmixovať tyčovým mixérom. Chutney nalejeme do pohárikov a sterilizujeme približne 15 minút tak ako pri tekvicovom masle.
Odporúčame prečítať: Tekvicovo-oriešková nátierka
Zdroj receptu: http://horecka.wordpress.com/2013/09/23/tekvicove-maslo-a-tekvicovohruskove-chutneycatni/
DISKUSIA K ČLÁNKU (0)