Tekvicové maslo
Tekvicové maslo je sladké, aromatické po korení a môže sa použiť aj ako nátierka na domáce keksy či piškóty či ku grilovanej zelenine.
Odporúčame prečítať: Polievka "tekvicové trio"
Potrebujeme:
- 1 veľkú tekvicu hokkaido (cca 2kg - nešúpe sa)
- 1kg nakrájanej a ošúpanej cukety
- 1,5 kg žltej tekvice (môže byť aj veľkoplodá, čo sa používa na Halloween - Cucurbita maxima)
- 1 l hruškovej, alebo jablkovej šťavy (odšťavenej alebo sterilizovanej v bio kvalite)
- 5 hviezdičiek badiánu
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1 čajová lyžička pomletých klinčekov
- 400 g trstinového cukru
- 2 polievkové lyžice kokosového cukru
- na špičku noža muškátového orieška (mletého)
- 100 g očisteného čerstvého zázvoru nakrájaného na kúsky
Postup:
Do veľkého hrnca dáme všetky nakrájané tekvice, podlejeme šťavou, pridáme všetky koreniny a cukor a varíme na miernom ohni cca 2,5 hodiny, kým nie je všetko rozvarené a tekutina sa nezredukuje. Masa musí mať hustejšiu konzistenciu a po krátkom vychladnutí ju rozmixujeme v hrnci tyčovým mixérom. Teplú zmes nalejeme do čistých a suchých pohárikov a uzavrieme patentnými uzávermi. Poháriky som sterilizovala na plechu s vodou a v rúre cca 15 minút, kým obsah vnútri pohára nebublinkoval. Potom som ich prevrátila hore dnom, položila na deku a nechala vychladnúť.