Takto vám ovsené vločky budú chutiť
Táto potravina patrí určite k veľmi známym, aj keď stále nie až tak obľúbeným potravinám. Ich jedinou nevýhodou však je ich nie najlepšia (aspoň pre mňa) chuť, ktorá sa však dá veľmi ľahko upraviť. Ak si ich príjem osvojíte aj vy, budete z nich už iba ťažiť.
K hlavným výhodám konzumácie ovsených vločiek je, že:
- Majú nízky glykemický index, teda dodávajú telu dlhotrvajúcu energiu.
- Sú vynikajúcim zdrojom polysacharidov a aj bielkovín.
- Obsahujú vysoký podiel kvalitných esenciálnych nenasýtených tukov.
- Nájdete v nich veľa vitamínov ako vitamín A, B1, B2, D, E, kyselina pantoténová a kyselina listová
- Majú pomerne vysoký podiel železa.
- Obsahujú veľa minerálnych látok : Ca, K, P, Mg, Zn, Me, Mn.
Okrem vyššie spomenutého pomáhajú aj pri črevných a žalúdočných problémoch, poruchách trávenia, tlmia zvýšenú činnosť štítnej žľazy a posilňujú imunitný systém.
Ako mať z vločiek maximum
Ovsené vločky môžete pridať do takmer každého jedla, napríklad do hovädzieho alebo kuracieho vývaru, do mäsových rolád, do zeleninových pokrmov, do plniek atď. Treba si však uvedomiť, že čím dlhšie a pri vyššej teplote ich budete spracovávať, tým menej z nich získate. Osobne ich preto konzumujem napríklad na raňajky vo forme koktailu.
Možnosti konzumácie ovsených vločiek
Koktail
Ovsené vločky 100-150g vločiek + 30g kvalitného proteínu + 200ml vody alebo mlieka.
Lievance
- 250 g ovsených vločiek
- 250 – 300 ml mlieka
- 1 lyžica rozpusteného masla
- prášok do pečiva
- 250 g tvarohu
- 250 – 300 g celozrnnej múky
- štipka soli
- 2 vajcia
Ovsené vločky nasypte do misky a zalejte vlažným mliekom, aby zostali ponorené a nechajte ich pol hodiny odstáť. Do misy si dajte jeden tvaroh, celozrnnú múku, vajce, rozohriate maslo, štipku soli a lyžičku prášku do pečiva. Všetko zmiešajte s odstátymi ovsenými vločkami a podľa potreby ich zalejte ešte trochou mlieka, až vznikne riedke cesto, ktoré nechajte ešte 15 minút odpočinúť. Lievance smažte na kokosovom oleji.
Ovsená kaša
- ½ šálky ovsených vločiek
- 1 šálku nízkotučného mlieka
- 1 šálku vody
- 2 lyžice hrozienok
- štipka škorice
- med na osladenie
Do hrnca na nasypte vločky, hrozienka a zalejte ich vodou a mliekom. Na miernom plameni potom miešajte tak dlho, kým vám nevznikne hustá kaša. nakoniec pridajte med podľa chuti a posypte škoricou.
Rožky
- 100 g ovsených vločiek
- 130 g celozrnnej múky
- 100 g Hery
- 40 g cukru
- 1 lyžica vody
Všetko zmiešajte a vytvorte pevné cesto. Nechajte chvíľu stuhnúť v chladničke. Z cesta tvorte rožky, ktoré ukladajte na papier na pečenie. Pečte cca 30 minút pri 150 °C.