Špaldový koláč s ringlotami a s maslovo-otrubovou posýpkou
Tento koláč robievam večer, pretože je rýchly, ľahký, chutný a ráno su z neho skvelé výživné raňajky!
INGREDIENCIE:
- použila som malý plech veľkosti 27x20 cm (asi 12 porcií), ak mate väčší, zdvojnásobte dávku
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
- 200 g celozrnná múka - špaldová
- štipka soli
- 1 polievková lyžica bio cukru Rapadura (nájdete v predajniach drogérie alebo v BIO obchodoch)
- 2 celé vajíčka
- 1,5 polievkovej lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica medu
- 50 g obyčajného masla
- ½ čajovej lyžičky škorice alebo podľa chuti
Náplň:
- rozštvrtené ringloty (alebo slivky, broskyne, nektarinky...)
- 1 PL Bio cukor Rapadura
Posýpka:
- 3 polievkové lyžice ovsenných otrúb
- môžete pridať aj trocha mletých orieškov
- 50 g masla
- med
POSTUP:
2 celé vajíčka vymiešame mixérom na penovú konzistenciu. Trvá to dlhšie (cca 8 minút), ale cesto je potom vláčnejšie. Pridáme cukor, potom olej a nakoniec roztopené maslo. Múku zmiešame s kypriacim práškom do pečiva (bez fosfátov) a so štipkou soli.
Stredavo primiešavame múku a prilievame vodu. Cesto by malo byť redšie, čiže ho jednoducho vlejete do formy na pečenie (dnes mi došiel papier na pečenie, tak som improvizovala a potrela plech olejom a posypala otrubami).
Pripravíme si slivky, ktoré nakrájame na hrubšie mesiačiky a osušené ovocie poukládame tesne vedľa seba. Posypeme Rapadurou. Stačí málo, kedže v ovocí je dosť fruktózy a dodáva nám prirozdenú sladkosť (ja osobne v koláči rada cítim chuť ovocia, nie pridaného bieleho cukru, ktorý mi prirodzenú chuť „prehluší“ a po ovocí neostane ani chýru).
Keď je koláč takmer dopečený (asi po 30 minútach) vyberieme ho von a potrieme posýpkou. Toto nie je klasická posýpka, nesype sa, má krémovejšiu konzistenciu. Jednoducho ju navrch koláča natieram lyžičkou: maslo sa roztopí a postupne bude rovnomerne po celom koláči. Pečieme ďalej ešte asi 10 minút.