Špaldovo-makové mafiny s jablkami
Zdravé mafinky s makom a jablkami sa hodia i na slávnostne prestretý stôl.
Suroviny na 10 porcií:
- 3 vajcia
- 100 ml mandľového mlieka
- 150 g špaldovej múky
- 50 g ovsených vločiek
- 3 PL maku
- 2 jablká (najlepšie sladké jablká)
- 2 PL melasy
- 1 PL agávového sirupu
- ½ ČL mletého muškátového orieška
- ½ ČL škorice
- ½ ČL kokosového oleja
- ½ balíčka prášku na pečenie
- štipka soli
- podľa možnosti vlašské orechy na ozdobu
Postup:
Rozmiešame vajcia s melasou a agávovým sirupom. Pomaly primiešavame mandľové mlieko. Pridáme 50 g špaldovej múky a dobre rozmiešame. Postupne takto primiešavame aj zvyšné množstvo múky. Nakoniec pridáme ovsené vločky, muškátový oriešok, škoricu a prášok do pečiva a všetko spolu vymiešame.
Jablká očistíme a pokrájame na malé kocky. Mafinové formy vymastíme kokosovým olejom. Na dno každej formy lyžicou nalejeme cesto tak, aby bolo zakryté len dno formy. Potom pridáme vrstvu jabĺk a formy doplníme až po okraj ďalšou vrstvou cesta. Nakoniec ozdobíme vlašskými orechmi. Pečieme v rúre po dobu 30-40 minút pri 180 °C.