Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Slovenské superpotraviny: uhorky

Adela Jasenovcova

Uhorková sezóna začala. Už zavárate? Dajte si ich radšej čerstvé.

Slovenské superpotraviny: uhorky
Zdroj: pixabay.com
22. JUL 2018
Je považovaná za najrozšírenejšiu zeleninu na Slovensku, aj na celom svete. Uhorka je technicky ovocie z rodu tekvíc, podobne ako melóny. Má osviežujúca chuť, ktorá sa skvele dopĺňa s ostatným ovocím a zeleninou. Používa sa nielen do šalátov, ale aj v kozmetike. Výborne pôsobí na zmiešanú pleť ako výživná sťahujúca maska. Je naozaj všestranná. Počas letných večerov si z uhorky môžete pripraviť aj lahodný osviežujúci drink, známy ako gin-tonik-uhorka.
 
Uhorky prvýkrát vypestovali v Stredomorí a napríklad do Ameriky ju doviezli európski prieskumníci v roku 1500. Existujú desiatky odrôd, prosperujúcich v chladnom i teplom podnebí. Ak chcete zaradiť túto takmer bezkalorickú zeleninu do vašej stravy, môžete vyskúšať nakladanie nakyslo alebo pridanie do šalátov, džúsov, ale aj varených receptov Vynikajúci nápoj pripravíte z plátkov čerstvej uhorky, citróna a jemne sýtenej prírodnej minerálky, ktorých je na Slovensku skutočne veľa. Vynikajúco chutí aj uhorka s bielym jogurtom, mätou a cesnakom.
 

Prečo je uhorka zaradená medzi superpotraviny? 

Napríklad v Indii sa uhorky používajú ako tradičné lieky na liečbu bolesti hlavy. Semená našli svoje využitie ako diuretikum a šťava sa používa ako krém na 
akné. Tiež je dobrá ako utišujúci prostriedok na unavené, opuchnuté oči. Hoci je to vlastne 90 percent vody, uhorke to neznižuje výživovú hodnotu. Je vynikajúcim zdrojom množstva vitamínov a minerálov, ako sú: 
  • protizápalový vitamín K,
  • vitamín C proti infekcii,
  • kyselina pantoténová produkujúca energiu (vitamín B5),
  • mangán na tvorbu kostí,
  • draslík a horčík pre zdravé srdce.
Nedávne štúdie tiež ukazujú, že uhorky majú tiež lignany, unikátne polyfenoly, ktoré má aj kapusta a cibuľa, o ktorých je známe, že znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení. V uhorkách tieto silné látky viažu baktérie, súvisiace s estrogénmi v tráviacom trakte, čo prispieva k zníženiu rizika rakoviny vrátane rakoviny prsníka, maternice, vaječníkov a prostaty. 
 

Nápoj zo zeleru a uhorky

Suroviny:
1 stonka zeleru nakrájaná na kúsky, ½ uhorky nakrájanej na kocky, 2 dcl acidofilného mlieka, niekoľko kvapiek olivového oleja, 1 ČL citrónovej šťavy, petržlenová vňať – niekoľko lístkov
Do mixéra vložte všetky suroviny a rozmixujte na hladký krémový nápoj
 
Viac skvelých fit receptov nájdete v knihe Nabitá kuchárka
banner nabita
 

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Slovenské superpotraviny: uhorky

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.