Slovenské superpotraviny: paradajky
V dennej dávke poskytujú rajčiaky 38% vitamínu C, 30% vitamínu A a 18% vitamínu K. Znižujú tuk a cholesterol v tele. Aj preto sa považujú za slovenské, aj svetové superpotraviny.
Prvé paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky, konkrétne z okolia pohoria Ánd, hoci jeho používanie ako potraviny iniciovali Mexičania. Neskôr sa tieto plody rozšírili po celom svete počas španielskej kolonizácie. U nás sa im darí fantasticky a to najmä v južných okresoch. Dozrievajú až do neskorej jesene a majú lahodnú sladkastú chuť.
Zaujímavosti o paradajkách
Existuje viac ako sto odrôd rajčiakov alebo paradajok - maličké druhy veľké ako hrozno, slivka a cherry paradajky. Ideálne do teplej, aj studenej kuchyne. Vďaka svojej plnej chuti môžu byť využité na mnohé spôsoby: sušené na slnku, grilované, do domáceho gulášu, ako krémová omáčka, pasta, kečup, džús, na hrianku, či ako skvelá polievka pre vegánov a vegetariánov.
Pizza bez paradajkovej salsy by bola zrejme nekompletná, rovnako ako šalát, kombinovaný s ďalšími druhmi zeleniny. Skvele sa dopĺňa s cibuľou, cesnakom a uhorkou. Ak si šalát posypete čerstvou bryndzou a dochutíte bylinkami, získate zdravú bombu, zloženú až zo šiestich slovenských superpotravín.
Prečo sú paradajky zaradené medzi superpotraviny?
Predovšetkým sú bohaté na flavonoidy a iné fytochemikálie, ktoré majú anti-karcinogénne účinky. Jedným z nich je lykopén, karotenoidný antioxidant, ktorý dodáva ovociu a zelenine ako sú paradajky a melóny ružovú alebo červenú farbu. Viac ako ostatné karotenoidy, lykopén môže výrazne znížiť riziko mozgovej príhody a rakoviny prostaty.
Ďalšie menej známe fytonutrienty nachádzajúce sa v paradajkách zahŕňajú:
- Flavonoly: rutín, kaempferol a quercetin
- Flavonóny: naringenín a chalkonaringenín
- Hydroxyškoricové kyseliny: kyselina kávová, kyselina ferulová a kyselina kumarová
- Glykozidy: esculeozid A
- Deriváty mastných kyselín: kyselina 9-oxo-oktadekádiénová.
Recept na super Gaspacho z paradajok:
Suroviny:
- 5 ks paradajok
- 1 menšia uhorka
- 1 väčší strúčik cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- kúsky ošúpaného jablka
- listy bazalky
- petržlenová vňať
- štipka soli a štipka čierneho korenia
- vajíčko na tvrdo na dochutenie
Postup:
Dobrú chuť!