Slovenské superpotraviny: Bryndza
Pokiaľ sa chystáte zaradiť niečo typické slovenské do vášho jedálnička a myslieť pri tom na vaše zdravie, rozhodne by ste nemali zabudnúť na bryndzu. Je zdravá, ľahko stráviteľná, obsahuje veľa bielkovín, prírodných probiotických látok a nezanedbateľné množstvo vápnika a fosforu.
Okrem týchto skvelých vlastností superpotraviny má bryndza aj antioxidačné účinky, odbúrava zlý cholesterol, podporuje imunitný systém a funguje aj ako prevencia alergických ochorení.
Ako vzniká bryndza?
Bryndza je prírodný syr, vyrábaný z ovčieho a kravského hrudkového syra. Podľa slovenského potravinového kódexu sa za bryndzu môže označiť výrobok, v ktorom je obsah ovčej zložky minimálne 50%, vyrábajú sa však aj 100-percentné ovčie výrobky.
Pri dojení a pri manipulácii so surovým mliekom vzniká však reálne riziko kontaminácie nežiaducimi mikroorganizmami. Tie môžu byť pre telo nebezpečné. Ohrievaním surového mlieka na určitú teplotu sa mikroflóra v ňom deaktivuje, takže nie ste ohrození škodlivými mikroorganizmami. Pasterizáciou sa spomalí aj proces znehodnotenia potraviny. Pasterizácia má za úlohu čerstvo nadojené mlieko zbaviť patogénov. Nežiadúcim efektom je zlikvidovanie aj užitočných baktérií a veľa ďalších cenných látok, enzýmov a biologicky aktívnych látok.
Aj pasterizovaná bryndza dodáva do tráviacej sústavy živé mikroorganizmy. Po deaktivácii pôvodnej rizikovej mikroflóry sa do mlieka opätovne pridajú všetky mikroorganizmy, ktoré robia bryndzu bryndzou. Takáto úprava neznižuje jej jedinečné vlastnosti, ani rozdiely v nutričnom zložení, či v chuti. Preto sa ani eko-bio priaznivci nemusia obávať, že konzumujú niečo menej hodnotné.
Prečo je bryndza slovenská superpotravina?
- upravuje trávenie, funguje ako skvelé probiotikum
- obsahuje zdravé tuky, bielkoviny, minerály a vitamíny, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné
- pomáha pri vstrebávaní vápnika
- posilňuje imunitný systém
- znižuje hladinu zlého cholesterolu
- funguje ako prírodné antibiotikum
- je ľahšie stráviteľná aj pre ľudí s neznášanlivosťou laktózy.
Rýchla bryndzová nátierka
Suroviny:
- 100 g bryndze
- 100 g zmäknutého masla
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- Soľ, čierne korenie, drvená rasca a mletá červená sladká paprika.
Postup:
Cibuľu a cesnak si nakrájame úplne nadrobno. V miske zmiešame zmäknuté maslo, bryndzu, soľ, papriku, korenie, ciuľu a cesnak a dochucujeme podľa potreby. Skvele chutí natretá na čerstvom kváskovom chlebe s jarnou cibuľkou.
Kapitola o pozitívnych účinkoch bryndze je súťasťou bonusovej e-knihy SUPERPOTRAVINY na vašom stole, ktorú dostávate ZADARMO spolu s e-knihou 10 CVIKOV pre váš zdravý deň pri zakúpení zdravej kuchárskej knihy NABITÁ KUCHÁRKA.