Slaný pšenový koláč plnený cuketou a paradajkami
Pre našich predkov bolo pšeno bežnou súčasťou jedálnička a pomaly sa dostáva aj do nášho stravovania.
Na prípravu 2 slaných koláčov v priemere cca 12 cm potrebujeme:
Na korpus:
- 1 hrnček pšena
- 1 kokosové mlieko
- soľ
- čierne korenie
- sušený cesnak
- chilli korenie
Na plnku:
- 1/2 cukety
- 2 stredne veľké čerstvé paradajky
- 4 plátky sušených paradajok
- 2 PL olivového oleja
- 1 balenie mozarelly
- 2 vajcia
- soľ
- 1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu
- 2 ČL sušenej bazalky
- 2 hrste čerstvej petržlenovej vňate
- čierne korenie
- chilli korenie
- červenú papriku na ozdobu
Postup prípravy:
Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia. Uvaríme si pšeno v osolenej vode zmiešanej s kokosovým mliekom (podľa návodu). Po uvarení pridáme čierne korenie, sušený cesnak (množstvo podľa vlastnej chuti a chilli korenie). Nakrájame cuketu na kolieska a opečieme ju na olivovom oleji. Osolíme. Jemne vychladené pšeno vtlačíme do tartaletkových formičiek (ideálne tých, ktoré majú vysúvacie dno). Plníme tak, že najprv uložíme čerstvé paradajky nakrájané na kolieska, potom cuketu, ďalej sušené paradajky nakrájané na malé kocky a navrch nakrájanú mozarellu. V miske si vymiešame vajíčka, soľ, strúhaný parmezán, sušenú bazalku, nasekanú petržlenovú vňať, čierne korenie, chilli korenie. Pripravené koláče si zalejeme touto vajíčkovou zmesou a dáme do rúry piecť na 20 minút.