Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Skvelý koláčik

Petra Paulinyová

V tomto recepte tvorí základ špaldová múka, ktorá je veľmi zdravá. Čerešničkou na torte je plnka.

Skvelý koláčik
7. JUL 2014

Suroviny:

  • 4 hrnčeky špaldovej hladkej múky
  • 250 g masla
  • 2 KL škorice
  • 3 PL cukru z kokosových kvetov (med)

Plnka:

  • pol kila a viac vykôstkovaných čerešní
  • šťava z jedného citróna
  • 1 KL škorice
  • 1/2 KL mletého zázvoru
  • 1/4 KL nastrúhaného muškatového orieška
  • 1/2 hrnčeka cukru z kokosových kvetov (med)
  • 2 PL kukuričnej múky, alebo škróbu
  • 1 vajce

Postup:

V mise zmiešame múku, škoricu, nadrobno nakrajané maslo a cukor, prípadne med a vypracujeme drobenku. Pridáme 6 lyžíc vody a vypracujeme cesto. To rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.
Zatiaľ do hrnca s čerešňami pridáme všetky koreniny, šťavu z citróna, cukor a na miernom ohni varíme. Keď čerešne pustia vodu, odoberieme z nej asi štvrť hrnčeka a premiešame s kukuričnou múkou, prípadne škrobom a vrátime do hrnca, kým sa čerešne nezačnú variť. Keď čerešňová zmes zhustne, odstavíme a necháme vychladnúť.

Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na veľkosť tortovej formy. Jedno cesto vložíme do vopred vymastenej nádoby na pečenie, zalejeme čerešňovou zmesou a prikryjeme druhým cestom. Cesto popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 40 minút pri 180 stupňoch Celzia.


DISKUSIA K ČLÁNKU (2)

Diskusia k článku - Skvelý koláčik

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

Alica
Alica
 23.7.2014 11:05

Ema.: Myslim, ze je to prudko individualne. Ja vsetko robim len zo spaldovej muky a nikto z rodiny s tym nema problem. Dost totiz zavisi aj na kvalite muky, my si po nu chodime do Rakuska. A rozhodne ju povazujem za zdravsiu nez klasicku prenicnu. A lepok? ved kto s lepkom nema problem, tomu to nevadi...

 
Ema.
Ema.
 9.7.2014 14:46

Špaldová múka je veľmi zdravá? Tiež som si to kedysi myslela. Okrem toho, že má lepok, bolo ešte jedno kritérium, kde sa umiestnila hneď za pšenicou a pšenica z toho vyšla najhoršie. Lepšie na tom bol ovos raž. Takže aj keď mi veľmi chutila, radšej sa jej vyhýbam a za zdravú sa ju už neodvážim označiť.