Skvelý koláčik
V tomto recepte tvorí základ špaldová múka, ktorá je veľmi zdravá. Čerešničkou na torte je plnka.
Suroviny:
- 4 hrnčeky špaldovej hladkej múky
- 250 g masla
- 2 KL škorice
- 3 PL cukru z kokosových kvetov (med)
Plnka:
- pol kila a viac vykôstkovaných čerešní
- šťava z jedného citróna
- 1 KL škorice
- 1/2 KL mletého zázvoru
- 1/4 KL nastrúhaného muškatového orieška
- 1/2 hrnčeka cukru z kokosových kvetov (med)
- 2 PL kukuričnej múky, alebo škróbu
- 1 vajce
Postup:
V mise zmiešame múku, škoricu, nadrobno nakrajané maslo a cukor, prípadne med a vypracujeme drobenku. Pridáme 6 lyžíc vody a vypracujeme cesto. To rozdelíme na dve časti, zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.
Zatiaľ do hrnca s čerešňami pridáme všetky koreniny, šťavu z citróna, cukor a na miernom ohni varíme. Keď čerešne pustia vodu, odoberieme z nej asi štvrť hrnčeka a premiešame s kukuričnou múkou, prípadne škrobom a vrátime do hrnca, kým sa čerešne nezačnú variť. Keď čerešňová zmes zhustne, odstavíme a necháme vychladnúť.
Cesto vyberieme z chladničky, vyvaľkáme na veľkosť tortovej formy. Jedno cesto vložíme do vopred vymastenej nádoby na pečenie, zalejeme čerešňovou zmesou a prikryjeme druhým cestom. Cesto popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 40 minút pri 180 stupňoch Celzia.
Diskusia k článku - Skvelý koláčik
Nový príspevok
Ema.: Myslim, ze je to prudko individualne. Ja vsetko robim len zo spaldovej muky a nikto z rodiny s tym nema problem. Dost totiz zavisi aj na kvalite muky, my si po nu chodime do Rakuska. A rozhodne ju povazujem za zdravsiu nez klasicku prenicnu. A lepok? ved kto s lepkom nema problem, tomu to nevadi...
Špaldová múka je veľmi zdravá? Tiež som si to kedysi myslela. Okrem toho, že má lepok, bolo ešte jedno kritérium, kde sa umiestnila hneď za pšenicou a pšenica z toho vyšla najhoršie. Lepšie na tom bol ovos raž. Takže aj keď mi veľmi chutila, radšej sa jej vyhýbam a za zdravú sa ju už neodvážim označiť.