Šalát z rias a paprikového krému s pečeným lososom
Začiatočníkom odporúčam pracovať s wakame a nori a neskôr pridať hijiki.
Potrebujeme pre 4 osoby:
- 6-8 sušených listov wakame (namočte do studenej vody a nechajte 20 minút napučať, zvýšia niekoľkonásobne objem)
- 5 veľkých červených paprík
- šťava z polovice citróna
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 PL olivového oleja
- mleté čierne korenie
- chilli podľa chuti
- 1 PL mirin vína
- 2 PL tamari sójovej omáčky
- sezamové, alebo konopné semienka
- 1 ČL ryžového sladu (ak nemáte, dajte trstinový cukor)
- trocha ryžového octu (môže byť aj ume ocot či vínny červený)
Postup:
Namočené wakame zlejeme a dáme na 10 minút povariť do čistej vody. Zlejeme a necháme vychladnúť. Červenú papriku umyjeme, celú uložíme na plech a dáme piecť do rúry na 180 stupňov Celzia na cca 45 minút. Papriky musia zhnednúť a vrchná časť, teda šupka musí ísť ľahko dolu. Vychladnuté papriky olúpeme a odstránime semenníky so semienkami. Dáme do mixéra, pokvapkáme citrónom, pridáme cesnak a olivový olej, korenie z mlynčeka, chilli, troška soli a zmixujeme na hladkú pastu. Základ tejto paprikovej pasty môžeme dať do chladničky aj na niekoľko dní a použiť aj na iné účely, napríklad skvelo chutí s pečeným baklažánom. V našom recepte som pastu ochutila, ryžovým sladom, vínom a sojovou omáčkou a premiešala. Wakame riasy nakrájame na menšie kúsky (okolo pevnej stonky v strede). Pevnú časť nejeme. Zľahka premiešame s paprikovou pastou a posypeme semienkami. Môžeme ešte pokvapkať citrónom.
Lososový steak som v tomto recepte iba opiekla na olivovom oleji, z oboch strán a predtým posypala semienkami a ochutila korením z mlynčeka. Soľ používam iba jemne na záver, pretože riasy sú slané a losos nepotrebuje tiež veľa soli.