Šalát z kuskusu
Popri náročnej full-time práci veľakrát neostáva čas na jedlo, a tak nás často zachráni bageta, sladkosti a v tom lepšom prípade aj niečo zdravšie ako napríklad banán.
Recept pre 1 osobu
Doba prípravy: do 25 minút
Potrebujeme:
- 100 g (celozrného) kuskusu
- 1 šalotku alebo menšiu cibuľku
- 40 g vlašských orechov
- 2 sušené paradajky
- šťavu z 1/2 citróna
- za (dobrú) hrsť petržlenovej vňate
- slnečnicové semiačka (množstvo podľa chuti, napr. 1 PL)
- brusnice (množstvo podľa chuti, napr. 1 PL)
- 2 PL olivového oleja
- bylinkovú soľ, korenie
Postup:
Kuskus pripravíme podľa návodu na obale: zväčša sa zaleje 1,5 násobkom vriacej vody a nechá sa 2-4 minúty odstáť. My do vody ešte pridávame kvapku olivového oleja alebo trošku masla. Keď je kuskus mäkký, rozmiešame ho, osolíme a okoreníme podľa chuti. Šalotku nakrájame na malé kocky a opražíme na oleji dozlatista. Sušené paradajky a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno a orechy najemno posekáme. Napokon do kuskusu vmiešame šalotku, sušené paradajky, orechy, petržlenovú vňať, semiačka a brusnice. Pridáme citrónovú šťavu a môžeme pridať aj trošku olivového oleja. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Tie správne grády má šalát vtedy, keď ho necháte trošku odležať, aby sa spojili všetky chute. Ideálne teda, ak si ho pripravíte deň vopred.
Odporúčame prečítať: Avokádovo-mangový šalát s lososom
Zdroj receptu: http://www.biteme.sk/kus-kus-salat-do-prace/