Šalát z čakanky
Listy z čakanky sú skvelým zdrojom flavonoidov ako je luteín a zeaxantín. Zeaxantín je žltý pigment, ktorý sa sústreďuje v očnej sietnici. Spolu s luteínom pomáhajú ochraňovať oči pred poškodením ultra fialovými lúčmi.
Suroviny:
- 1 hlávka čakanky
- 1 menšie jablko
- 1/2 hrnčeka vlašských orechov
- 1/3 hrnčeka olivového oleja
- štipka soli
Postup:
Rúru si pripravíme na grilovanie a necháme vyhriať asi na 200 °C. Čakanku medzitým pokrájame na štvrťky a pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do rúry a necháme asi 5 minút grilovať. Treba na to dávať pozor, aby to príliš nezhnedlo. Vyberieme, necháme trochu vychladnúť a pokrájame na jemné rezance. Grilovaním stratí čakanka trochu zo svojej horkosti a získa orieškovú chuť. Premiešame so zvyškom olivového oleja, jablkom a pri podávaní posypeme vlašskými orechmi.
Odporúčame prečítať: Ázijský šalát s krevetami
Zdroj receptu: http://www.zdraviebezliekov.sk/jedlo-ako-liek/salaty/salat-z-cakanky/