Ríbezľovo-tvarohový koláč s rebarborou
Veľkosť tohto koláča je naozaj XL, robila som ho v hlbokom plechu a váži vyše 2,5 kilogramu.
Suroviny:
- 500 g červených ríbezlí
- 200 g rebarbory olúpeme a nakrájame na kúsky dlhé cca 4 cm
- 250 g masla 82 % živočíšneho a zmäknutého
- 200 g trstinového cukru
- 60 g kokosového cukru na posypanie
- 7 vajíčok
- 300 g klasického tvarohu
- 500 g ricotty
- 200 g jogurtu bieleho
- 300 g celozrnnej hrubej špaldovej múky
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 70 g gaštanovej múky
- 2 bezfosfátové prášky do pečiva
Príprava:
Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Intenzívne vyšľaháme cukor s rozpusteným maslom a vajíčkami na hladký krém. Môžeme použiť aj kuchynský robot a vajíčka postupne do maslovo-cukrového krému zašľahať. Pridáme tvaroh, ricottu a jogurt a vymiešame. Postupne prisypeme múky s práškom do pečiva a vypracujeme hustejšie cesto, avšak mierne tekuté. Na maslom vymastený a hrubou špaldovou múkou vysypaný plech prejeme cesto. Povrch rovnomerne rozotrieme a navrstvíme naň husto ríbezle a reborboru. Rebarboru môžeme poukladať do kociek, aby sa koláč lepšie krájal. Ríbezle posypeme kokosovým cukrom. Dáme piecť do teplovzdušnej rúry pri teplote 180 stupňov na 50 minút. Koláč po upečení necháme vychladnúť cca 1 hodinu a krájame na kocky.
Zdroj receptu: horecka.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Celozrnný jablkový koláčik s hrozienkami a orechami poliaty horkou čokoládou