Recept na cesto zo špaldovej múky a sadla
Tradičný recept pre všetkých, ktorí majú radi lístkové koláče a domáce výrobky z neho.
Odporúčame prečítať: 5 dôvodov, prečo vymeniť pšenicu za špaldu
Potrebujeme:
- 700 g špaldovej hladkej múky
- 500 g bravčového sadla z boku od mäsiara
- 3 žĺtka
- štipka soli
- malá lyžička octu
- voda podľa potreby
Postup:
Do misy dáme 450 g múky, spracujeme so žĺtkami, soľou, octom a studenou vodou. Keď už máme homogénnu hmotu, dáme cesto na dosku, pomúčime a spracúvame, až kým sa cesto neodlepuje od dosky a je z neho lesklá a hladká hmota. Cesto zakryjeme utierkou a necháme odpočívať trištvrte hodinu. Ostatnú múku (250 g) spracujeme na doske so sadlom, ktoré sme zomleli najemno v mäsovom mlynčeku, keď treba aj dvakrát. Musí nám vzniknúť lepivá, mastná, hustá hmota.
Prvé cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku asi 0,5-1 cm a do stredu rozložíme mastné cesto a zložíme na kocku, ako keď skladáme plachtu a rozvaľkáme. Zase poskladáme ako plachtu, rozvaľkáme a toto opakujeme 3-4 razy. Moja mama tento proces skladania opakovala aj po 6-tich hodinách, aby bolo lepšie "nalistované", pretože ho robila z trojitej dávky do mraziaku a rozvážila ho po 500 g na jedno pečenie. Pokiaľ chceme piecť ihneď, treba cesto nechať po poslednom poskladaní asi 2 hodiny v chladničke zabalené vo fólii. Z tejto dávky urobíme 2 veľké quiche, alebo 3 menšie s priemerom formy do 22 cm, poprípade veľa šatôčok podľa tvaru štvorca do 10x10cm cca 55 ks.