Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Recept na cesto zo špaldovej múky a sadla

Silvia Horecká

Tradičný recept pre všetkých, ktorí majú radi lístkové koláče a domáce výrobky z neho. 

Recept na cesto zo špaldovej múky a sadla
30. OKT 2014

Odporúčame prečítať: 5 dôvodov, prečo vymeniť pšenicu za špaldu

Potrebujeme: 

  • 700 g špaldovej hladkej múky
  • 500 g bravčového sadla z boku od mäsiara
  • 3 žĺtka
  • štipka soli
  • malá  lyžička octu
  • voda podľa potreby

Postup: 

Do misy dáme  450 g múky, spracujeme so žĺtkami, soľou, octom a studenou vodou. Keď už máme homogénnu hmotu, dáme cesto na dosku, pomúčime a spracúvame, až kým sa cesto neodlepuje od dosky a  je z neho lesklá a hladká hmota. Cesto zakryjeme utierkou a necháme odpočívať  trištvrte hodinu. Ostatnú múku (250 g) spracujeme na doske so sadlom, ktoré sme zomleli najemno v mäsovom mlynčeku, keď treba aj  dvakrát. Musí nám vzniknúť lepivá, mastná, hustá hmota.

Prvé cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku asi 0,5-1 cm a do stredu rozložíme mastné cesto a zložíme na kocku, ako keď skladáme plachtu a rozvaľkáme. Zase poskladáme ako plachtu, rozvaľkáme  a toto opakujeme 3-4 razy. Moja mama tento proces skladania opakovala aj po 6-tich hodinách, aby bolo lepšie "nalistované", pretože ho robila z trojitej dávky do mraziaku a rozvážila ho po 500 g na jedno pečenie. Pokiaľ chceme piecť ihneď, treba cesto nechať po poslednom poskladaní asi 2 hodiny v chladničke zabalené vo fólii. Z tejto dávky urobíme 2 veľké quiche, alebo 3 menšie s priemerom formy do 22 cm, poprípade veľa šatôčok podľa tvaru štvorca do 10x10cm cca 55 ks.

Odporúčame prečítať: Prečo zaradiť špaldu do svojho jedálnička

Zdroj receptu: http://horecka.wordpress.com/2013/09/01/recept-na-cesto-zo-spaldovej-muky-a-sadla-podobne-ako-listkove/

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Recept na cesto zo špaldovej múky a sadla

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.